Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

Bill Gates je vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta u SAD-u Istaknuto

billBill Gates, suosnivač kompanije Microsoft i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, je vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

 

List Land Report je objavio da je u njegovom vlasništvu 242.000 hektara zemljišta koje se nalazi u 18 saveznih država. Ovaj milijarder, čije je bogatstvo magazin Forbes procijenio na 121 milijardu dolara, u Louisiani ima 69.071 hektar zemljišta, u Arkansasu 47.927 hektara i Nebraski 20.588 hektara.

 

U Phoenixu, Arizoni, ima 27.750 hektara zemljišta na kojem nastaje novo predgrađe.

 

Prema Land Reportu, Gates vlasništvo nad zemljištem ostvaruje preko kompanije Cascade Investments, koju koristi za investiranje u kompaniju za sigurnost hrane Ecolab, internetsku stranicu Vroom za prodaju i kupovinu rabljenih automobila i nacionalnu željeznicu Kanade.

 

Mnogima je iznenađujuće da je Gates vlasnik najvećeg poljoprivrednog zemljišta, ali ovo nije prvi put da se okušao u ovoj djelatnosti. On i njegova supruga su 2008. godine najavili da će osigurati 306 miliona dolara bespovratnog novca za promociju održive poljoprivrede velikog prinosa među poljoprivrednicima subsaharske Afrike i Južne Azije.

 

Njihova fondacija je uložila u razvoj i širenje "super usjeva" otpornih na klimatske promjene i u uzgajanje krava u cilju da se ostvare veći prinosi. Da bi ostvarili ciljeve u poljoprivredi formirali su i neprofitnu organizaciju Gates Ag One.

 

Još nije u potpunosti poznato za šta Gates koristi svoje poljoprivredno zemljište i da li se ono koristi za konzervaciju. Kompanija Cascade se nije očitovala po ovom pitanju, iako je to Forbes tražio.

 

Međutim, postoje naznake da se zemljište koristi za postizanje ciljeva njihove fondacije. Naime, kompanija Cottonwood Ag Managment, kao podružnica Cascadea, je dio neprofitne organizacije Leading Harvest koja promovira održivu poljoprivredu, a prioritet je zaštita usjeva, tla i vodenih resursa.

 

Land Report je ukazao na to da Gates nije jedini milijarder koji posjeduje poljoprivredna zemljišta. Među njima su i osnivač CNN-a Ted Turner i čelnik Amazona Jeff Bezos, piše Forbes.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com