Menu

NetzaPet 550x50

Scholz je Njemačkoj obećao minimalnu satnicu od 12 eura, šta to može značiti za BiH Istaknuto

 

Socijalisti su pobijedili na održanim izborima u Njemačkoj, a glavne teme predizborne kampanje bile su ekonomske, posebno ona o minimalnoj cijeni rada. Znajući usmjerenost naših građana, ali i privrede Njemačkoj, ovi izbori mogli bi imati značajne implikacije i na BiH.

 

Prvi cilj pobjednika izbora i najvjerovatnijeg kancelara Olafa Scholza je povećanje minimalne cijene rada, odnosno minimalne satnice na 12 eura. Kako je isticano u kampanji, od toga bi najviše profitirale blagajnice u trgovinama, dostavljači paketa i radnici na sličnim pozicijama.

 

"Tu se radi i na priznanju koje se mora osjetiti i na novčaniku. Aplaudirati junacima u korona-krizi nije dovoljno", kazao je Scholz u jednom intervjuu, a ponovio više puta u toku kampanje.

 

SPD-ovu usmjerneost na ovu temu, kao i energetske reforme, birači su očito prepoznali kao nužnost, a kako su ih po istraživanjima smatrali najkompetentnijim za ove oblasti, nagradili su ih i najvećim brojem mandata u Bundestagu.

 

"Glavne tačke kampanje su respekt i jačanje zajedništva na polju socijalne sigurnosti, kako bi se minimalna plata povisila sa 9,5 na 12 eura, da penzijski i zdravstvenni sistem budu sigurni, te poštovanje čovjeka koji živi od svog rada", poruka je koju je budući kancelar ponavljao kroz kampanju, a koja izgleda kao pjev rajskih ptica za desetine hiljada radnika na Zapadnom Balaknu.

 

Kako je nestašica radne snage u regionu najveća ekonomska boljka, rezultati izbora u Njemačkoj te očito poboljšanje uslova rada samo bi mogli pojačati zov "pečalbe".

 

Izvor: Klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com