Menu

Drugi čin hladnog rata Istoka i Zapada: Danas se sastaju čelnici NATO-a i Rusije Istaknuto

Rusija NATO 

Nakon što su u ponedjeljak ruski i američki zvaničnici održali sastanak povodom ruskih zahtjeva vezanih za sigurnost, danas će sastanak u proširenom formatu održati ruska delegacija i čelnici NATO saveza.

Sastanak koji će se održati u Briselu organizovan je u sklopu Vijeća NATO-a i Rusije, tijela koje je formirano još 2002. godine u sklopu Osnivačkog akta Rusije i NATO-a iz 1997. godine. Uprkos određenim sastancima, Vijeće u posljednjih nekoliko godina postoji gotovo samo formalno zbog sve češćih tenzija na relaciji Moskva - Zapad.

Tokom današnjeg sastanka, ruski zvaničnici i čelnici NATO-a trebali bi razgovarati o deeskalaciji tenzija na području istočne Ukrajine, ali i ruskih sigurnosnih zahtjeva koji se tiču širenja NATO saveza na istok.

Tokom ranijeg sastanka čelnika SAD-a i Rusije, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je kako je ruska strana tokom sastanka uputila jasne poruke koje se odnose na nepristupanje Ukrajine i Gruzije u NATO savez.

"Apsolutno je imperativ za nas da osiguramo da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. Željeli bismo da se formula usvojena na samitu u Bukureštu 2008. godine povuče i zamijeni sa sljedećom: 'Ukrajina i Gruzija nikada neće postati članice NATO-a", rekao je Rjabkov.

Uoči novog sastanka, generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako se ne može očekivati rješavanje svih problema tokom sastanka u Briselu, ali da ovakav format razgovora svakako doprinosi rješavanju važnih pitanja.

"Mislim da ne možemo očekivati da sastanci riješe sva pitanja. Ono čemu se nadamo je da možemo dogovoriti put prema naprijed, te da dogovorimo određene procese prema tom putu", rekao je Stoltenberg.

Iako su ruski i američki zvaničnici razgovarali o ulasku Ukrajine u NATO, očekuje se kako će se ova tema naročito intenzivirati tokom današnjeg sastanka u Briselu. Još od 2002. godine, Ukrajina traži ulazak u NATO savez, međutim situacija i odnosi s Zapada s Rusijom predstavljaju najveću prepreku za ostvarivanje ovog plana.

Prošlog mjeseca, američki predsjednik Joe Biden i ruski lider Vladimir Putin razgovarali su upravo i o ovoj temi, a Putin je nekoliko puta naglasio kako Ukrajina predstavlja "crvenu liniju" kada je riječ o odnosima Brisela i Washingtona s jedne, te Moskve s druge strane.

Nakon sastanka u Briselu, ruski zvaničnici bi se sutra trebali sastati i sa zvaničnicima OSCE-a čime bi trebale biti okončane višednevne diplomatske aktivnosti Zapada i Rusije.

Izvor: klix

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com