Menu

Džaferović sa predsjednikom Britanskog parlamenta: BiH može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva Istaknuto

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Lindsayjem Hoyleom i Sveparlamentarnom grupom za BiH.

 

Zahvalio je Parlamentu UK Velike Britanije i Sjeverne Irske na organizaciji komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kao i kontinuiranoj podršci UK Velike Britanije i Sjeverne Irske borbi za istinu i pravdu.

 

Džaferović je istaknuo da se Ujedinjeno Kraljevstvo izdvaja među drugim državama time što organizuje državni program komemoracije genocida u Srebrenici, te provodi široki niz aktivnosti u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, počevši od najvišeg državnog nivoa pa do lokalnih zajednica i škola.

 

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i izazovima miru, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

 

Tema razgovora bila je i uticaj ruske agresije Ukrajine na političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu.

 

Predsjedavajući Džaferović je zahvalio Parlamentu, a posebno članovima Svepartijske parlamentarne grupe za BiH kojom predsjedava zastupnica Alicia Kearns, na snažnom angažmanu u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, te na odlučnoj podršci u najtežim trenucima krize tokom proteklih godinu dana.

 

Istaknuto je da su britanske institucije u proteklom periodu pokazale da BiH ima posvećene prijatelje na koje može računati, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Izvor: Faktor

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com