Menu

Princ iz Eleja 550x50

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, predlažu se liste za državne delegate Istaknuto

dom naroda 4

 

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebale bi biti predložene liste Klubova Bošnjaka i Hrvata za delegate u Dom naroda PS BiH, izabrano rukovodstvo Doma, a kako je najavljeno predsjedavajući Doma ostaje Tomislav Martinović iz HDZ BiH. 

 

Predložene liste idu u CIK na provjeru te bi na narednoj sjednici trebali biti izabrani državni delegati. 

 

Stranka demokratske akcije koja ima 12 delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH predložit će Safeta Softića i Šefika Džaferovića. Također bit će predložen i Dženan Đonlagić iz DF-a.

 

Kada je riječ o strankama osmorke (SDP, NIP, NS, NES, Stranka za BiH, PDA, Za nove generacija, BHI Fuad Kasumović) one imaju deset delegata što je dovoljno za dva državna. Za sada nisu poznata imena za državne delegate, iako se može čuti da će jednog predložiti Narod i pravda.

 

Kada je riječ o Klubu Hrvata, HDZ ima 14 delegata što im je dovoljno za tri u Domu naroda PS BiH, HDZ 1990 sa partnerom ima četiri što im je osiguralo jednog državnog delegata, dok stranke osmorke (SDP, NIP, NES i ZNG) imaju četiri delegata, a preostaje i Berina Fejzić iz BPK. Iako osmorka ima mogućnost da izabere jednog delegata u Klub Hrvata u Dom naroda PS BiH, ni oni za sada nisu izašli s mogućim kandidatom. 

 

Sve se glasnije može čuti, a što najavljuju i mediji bliski HDZ-u, da će HDZ imati četiri delegata. To je moguće samo ako dvije stranke iz osmorke podrže HDZ-ovu listu umjesto kandidata osmorke. HDZ će predložiti Dragana Čovića, Marinu Pendeš, Zdenka Ćosića i Ivu Vincetića. 

 

Delegati iz Rs-a su već izabrani, SNSD je dobio četiri delegata, a SDS jednog.

 

 

Izvor: Patria

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com