Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 30 Septembar 2022

Mejra Šečić: Saopćenje za javnost

Drage moje Sunarodnjakine i Dragi moji Sunarodnjaci,
Drage moje Romkinje i Dragi moji Romi,

 

Svjesni ste i sami činjenice da na Opštim izborima 2022 Romkinje i Romi nemaju kandidata iz reda našeg naroda. Uprkos tome, pravo da biramo i da budemo izabrani je nešto što nam se ne može i ne smije uskratiti. Obaveza svake građanke i građana, ne samo naše, nego i svih drugih država je da učestvuju u demokratskom procesu i daju svoj glas onome za koga smatraju da će najbolje zastupati njihove interese te na najbolji način voditi državu koju predstavlja.

 

Mi, Romi, imali smo i imamo i dalje veliku borbu za poboljšanje položaja širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini. Borimo se dugo i naša bitka je jako teška, ali konačno možemo da kažemo da smo uspjeli da postignemo i neke promjene i da se nadamo da će taj put pobjede za nas da se nastavi i u bližoj i daljoj budućnosti.

 

Mjesec izborne kampanje polako ističe. Evo nas na korak do izbornog dana. Puno toga smo čuli, saslušali smo različite programe kandidata i imali smo priliku da se upoznamo sa onim za šta su se borili i za šta će da se bore u budućnosti. Želim da Vas sve pozovem u ime Bosne i Hercegovine i u moje lično ime da pokažete da ste odgovorni građani i izađete na izbore u nedelju, 2. oktobra 2022. godine.

 

Pokažimo dobar primjer i izađimo na izbore u što većem broju. Nemojte da dozvolimo da se naši glasovi rasipaju jer nemamo kandidata koji je iz reda našeg naroda.
Takođe, želim da Vas zamolim da podržimo one koji su pokazali interes za nas i slušali naše molbe te bili sa nama u teškim trenutcima.

 

Ja, lično, za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na izborima u nedelju podržaću kandidata Bakira Izetbegovića a pozivam i Vas da ukoliko smatrate da je moja odluka dobra, uradite isto. Budimo građani koji su koji su odgovorni i koji se zajedno bore za sigurniju budućnost svih nas, a posebno naše djece.

 

U Brčko distriktu BiH, 30.9.2022. godine

Mejra Šečić
Poslanica u Skupštini Brčko distrikta BiH

Više...

Kompanija BIMAL raspisuje konkurs na poziciji Laborant

  • Objavljeno u Brcko

 

Kompanija BIMAL raspisuje konkurs na poziciji Laborant.
Uslovi: SSS - hemijski tehničar, hemijski laborant, prehrambeni tehničar i sl; poželjno radno iskustvo na poslovima u laboratoriji; poznavanje rada na računaru.

Rok za slanje prijava je 30.10.2022.
Kandidati koji uđu u uži izbor biće obavješteni u roku od 7 dana od zatvaranja konkursa.

Više informacija na linku https://sco-group.talentlyft.com/jobs/laborant-vZJ

Više...

Brčko: Sutra ujutru počinje izborna šutnja

 

Predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta Andrea Mrkonjić najavila je izbornu šutnju koja počinje sutra, u subotu u sedam časova i trajaće do zatvaranja glasačkih mjesta na dan održavanja izbora u nedelju 2. oktobra do 19 časova.

 

Mrkonjić je rekla da je tokom izborne šutnje zabranjeno svim političkim subjektima da na bilo koji način promovišu svoje kandidate te da će ukoliko se to i desi biti podnešen prigovor od strane ovlaštenog lica Izbornoj komisiji Distrikta.

 

Ona je dodala da su za Opšte izbore 2022. godine na području Distrikta za 141 biračko mjesto akreditovana 1.083 člana biračkih odbora, koji će učestvovati u izbornom procesu. Od ukupnog broja biračkih mjesta 137 je redovnih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i tri biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima u zgradi Gimnazije.

 

Andrea Mrkonjić je podsjetila da sa pravom glasa, prema izvodima iz konačnog biračkog spiska Centralne izborne komisije, u Brčko distriktu ima 72.780 registrovanih birača. Ona je navela da je 29.311 birača registrovano sa državljanstvom Republike Srpske dok je 43.469 glasača koji imaju državljanstvo Federacije BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Započeli radovi na izgradnji miniobilaznice Čardaklije u MZ Rijeke

  • Objavljeno u Brcko

 

U brčanskoj mjesnoj zajednici Rijeke započeli su radovi na izgradnji miniobilaznice Čardaklije koje je danas obišao Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zajedno sa Ratkom Stjepanovićem, šefom Odjeljenja za javne poslove.

 

Nakon što je u prethodnom periodu urađena komunalna infrastruktura, što podrazumijeva uspostavljanje vodovodne mreže i fekalne kanalizacije, stekli su se uslovi za uvođenje izvođača i početku realizacije ovog projekta.

 

„Nakon što je Vlada otklonila prepreke za nastavak izgradnje miniobilaznice Čaradaklije u MZ Rijeke, putem izmjena regulacionog plana Rijeke I u martu mjesecu ove godine te za relativno kratak period izgradila vodovod i kanalizaciju na ovoj trasi, danas zvanično započinjemo izgradnju i asfaltiranje ove iznimno važne saobraćajnice, čije će korištenje omogućiti rasterećenje saobraćaja kroz centar MZ Rijeke kao i brži tranzit od MZ Stari Rasadnik, preko Rijeka, IV. Jula do MZ Grčica“, kazao je Kadrić.

 

On je dodao da će izgradnja ove saobraćajnice omogućiti kvalitetniji prostorni razvoj MZ Rijeke, u smislu njegove urbanizacije te da je rok za završetak radova 90 dana.

 

Kako je kazao šef Stjepanović, dionica miniobilaznice gradi se u dužini od oko 800 metara i vrijednosti od oko 970 hiljada KM.

 

„Ovim će se zaokružiti jedna cjelina miniobilaznice koja bi omogućila da se saobraćaj u ovom dijelu odvija nesmetano, na mnogo kraćim relacijama odnosno omogućit će normalniji protok saobraćaja. Ovo je samo jedan od kapitalnih projekata iz posljednjeg tendera kojeg smo imali u ovoj godini čiji je rezultat 24 lota, za koje smo potpisali ugovore i za koje smo uveli izvođače u poslove u ovim danima u vrijednosti od cca 2,5 miliona KM“, izjavio je Stjepanović.

Više...

Mjesnoj zajednici Brka osigurano kvalitetno napajanje pitkom vodom

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za komunalne poslove brčanske Vlade ovih dana privodi kraju projekat vodosnabdijevanja Mjesne zajednice Brka.

 

„Dvije pumpe su nabavljene i trenutno se izvode završni tehnički radovi za njihovo puštanje u pogon što će se desiti najkasnije za nekoliko dana“, rekao je šef Odjeljenja za komunalne poslove brčanske Vlade Majazudin Vehabović.

Inače, spajanjem mjesne zajednice Brka na glavni gradski cjevovod trajno se rješava pitanje vodosnabdijevanja ovog naselja, a ukupna vrijednost izvedenih radova je 409.000 maraka. Istovremeno, stvoreni su i preduslovi za otpočinjanje projekta poboljšanja vodosnabdijevanja Mjesne zajednice Rašljani.

“Pri samom smo okončanju procedure za dobijanja odobrenja za građenje. Projekat je sveobuhvatan, i uz bunar podrazumijeva polaganje cjevovoda dužine 5.500 metara. Budžetski novac je obezbjeđen i za par dana biće objavljen javni poziv za odabir izvođača“, precizirao je Vehabović.

Odjeljenje privodi kraju i izradu projektne dokumentacije za Mjesnu zajednicu Gorice.

 

„Mjesna zajednica Gorice će u potpunosti biti snabdijevena vodom, a ono što mi čini posebno zadovoljstvo, jeste činjenica da rješavamo u cijelosti i Mjesnu zajednicu Grbavica i nastavljamo radove prema Mjesnoj zajednici Donji Rahić. Vjerujem da će tokom naredne godine najveći dio Donjeg Rahića imati, trajno i kvaliteno snabdijevanje vodom“, zaključio je šef Odjeljenja za komunalne poslove brčanske Vlade Majazudin Vehabović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Alija Denjagić: Saopćenje za javnost

 

Svjedočimo veoma jakim i kontinuiranim nasrtajima na jedinu nam domovinu, državu Bosnu i Hercegovinu, na njene institucije, njenu istoriju i tradiciju. Degradiranje i osporavanje svega što je bosansko, dolazi iznutra, ali dolazi i od naših susjeda sa istoka i zapada. Moramo biti svjesni trenutka u kom se nalazimo. Od završetka rata nije bilo važnijih izbora, država se nalazi na raskrsnici između najveće krize i najvećeg napretka.

 

Politički odgovor Bošnjaka i svih bosanskih patriota, mora biti snažan, sveobuhvatan, jasan i precizan. Snage koje su protiv BiH moraju biti politički savladane. Neophodno je jedinstvo naroda, neophodna je čvrsta i jaka politička brana koja će biti u stanju zaustaviti te nasrtaje. U Bosni i Hercegovini postoje stranke koje otvoreno rade protiv BiH, one koje to podmuklo rade, a postoje također i one koje o Bosni i Hercegovini lijepo govore, a bježe od odgovornosti, jer su i sami svjesni da nisu spremni za političke bitne koje nam slijede. Ispred nas su veoma teška, turbulentna i neizvjesna vremena u kojima ćemo se morati politički boriti za vrijednosti za koje smo se u ratu borili i u koje čvrsto vjerujemo. Četvrta grupa stranaka i ljudi su patrioti, hrabri i odgovorni, koji ne bježe od odgovornosti i koji su svjesni trenutka u kom se nalazimo.

 

Ja svim svojim kapacitetima, a uvažavajući sve naprijed navedeno, punu podršku dajem Stranci demokratske akcije BiH i predsjedniku, Bakiru Izetbegoviću. Historijski kontekst je takav, da nemamo pravo na grešku, moramo ići na sigurno i dati povjerenje onima koji su dokazano spremni boriti se za jačanje naše domovine Bosne i Hercegovine.

 

Od svih nas i naše podrške, zavisi, koliko će biti jaka brana i hoće li biti spremna zaustaviti sve nasrtaje na našu domovinu i na vrijednosti koje njegujemo i u koje vjerujemo...


Alija Denjagić

Više...

Brčko: Spašena žena nakon što je skočila u bunar

  • Objavljeno u Brcko

 

Pripadnici Odjeljenja za Javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta jučer su blagovremenom intervencijom uspješno iz bunara spasili ženu koja je u njega skočila.

 

Kako je objavljeno na stranici ovog Odjeljenja žena je iz bunara izvučena živa, nakon čega je prebačena u Službu hitne pomoći u JZU „Zdravstveni centar“ Brčko. Pripadnici Odjeljenja za javnu bezbjednost su na teren izašli nakon zaprimljenog poziva na broj Operativno komunikacionog centra.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Federaciji BiH u avgustu više od 143 hiljade turista, ostvareno više od 340 hiljada noćenja

  • Objavljeno u BiH

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine u augustu 2022. godine boravilo je 143.715 turista što je za 27,4 posto više u odnosu na august 2021. godine, a u odnosu na juli ove godine više za 13,1 posto.

 

 

Učešće domaćih turista u ukupnom broju dolazaka bilo je 25,4 posto, a stranih turista 74,6 posto. Ukupan broj noćenja turista u augustu 2022. godine iznosio je 346.436 što je za 20,3 posto više u odnosu na august prošle godine, a u odnosu na juli 2022. godine više za 15,7 posto.

Učešće domaćih turista u ukupnom broju ostvarenih noćenja bilo je 24 posto, a stranih turista 76 posto.

 

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja je ostvaren u okviru vrste hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 93,4 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

 

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Ujedinjenih Arapskih Emirata (10,5 posto), Saudijske Arabije (7,8 posto), Hrvatske (7,2 posto), Njemačke (6,3 posto) i Kuvajta (5,4 posto) što je ukupno 37,2 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 62,8 posto noćenja.

Broj raspoloživih kreveta u FBiH u augustu 2022. godine iznosio je 30.272 što je za 7,1 posto više u odnosu na august 2021. godine.

 

Neto stopa iskorištenosti kreveta za vrstu Hoteli i sličan smještaj na području Federacije BiH iznosila je 41 posto.

 

U bh. entitetu Republika Srpska u augustu 2022. godine je boravilo 49.920 turista, koji su ostvarili 120.453 noćenja, podaci su entitetskog zavoda za statistiku. U augustu ove godine RS je raspolagala sa 12.092 stalna ležaja.

 

Izvor: Fena

 

Više...

Putin dekretom priznao nezavisnost dvije ukrajinske regije, danas i formalno proglašava aneksiju

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekrete kojima se otvara put službenom pripajanju Rusiji okupiranih ukrajinskih regija Herson i Zaporožje. Proteklih dana u ovim okupiranim regijama su ruski separatisti održali ‘referendume o otcjepljenju’ od Ukrajine i priključenju Rusiji, piše list Kommersant, prenose ruski mediji.

U dekretima, koje je Kremlj objavio, stoji da je Putin priznao dvije navedene regije kao nezavisne teritorije. Ovo je međukorak potreban prije nego što Putin može nastaviti s planovima o aneksiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim Ruska Federacija priznaje nezavisnost Zaporožja i Hersona.

Referendumi, ali samo o pripajanju Rusiji, održani su i u Lugansku i Donjecku, dvjema oblastima koje su svoju nezavisnost proglasile još 2014. godine, a Putin ih je priznao neposredno uoči početka invazije. Međunarodna zajednica je sva četiri referenduma proglasila nevažećima.

 

U dekretu o priznanju Zaporožja i Hersona navodi se da je takva odluka donesena “u skladu s općepriznatim principima i normama međunarodnog prava” kao i u skladu s načelom “jednakopravnosti i prava na samoodređenje naroda, koje je jedan od temelja UN-ove povelje”.

 

U petak se očekuje da će Rusija donijeti odluku o formalnoj aneksiji Zaporožja, Hersona, Luganska i Donjecka. Vladimir Putin danas će u Moskvi održati govor u kojem će i formalno objaviti pripojenje četiri okupirane ukrajinske regije. Ceremonija u Moskvi počinje u 15 sati po lokalnom, odnosno 14 sati po srednjoevropskom vremenu.

U Moskvi već danima traju pripreme za formalno proglašenje aneksije teritorije koja površinom iznosi oko 15 posto ukupnog teritorije Ukrajine. Radi se o površini jednakoj teritorijama zemalja poput Portguala ili Mađarske. Na Crvenom trgu u Moskvi mogu se vidjeti video zidovi sa natpisom “Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson – Rusija”.

Očekuje se da će Putin u Kremlju održati govor koji će biti emitiran na video zidovima na Crvenom trgu.

 

Izvor: AA

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com