Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 22 Februar 2021

Izvoz iz BiH u januaru porastao za 2,9 posto

  • Objavljeno u BiH

uvoz izvozIzvoz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine iznosio je 881 milion KM i bilježi povećanje za 2,9 posto u odnosu na januar lani, dok je uvoz iznosio jednu milijardu i 166 miliona KM što je manje za 5,7 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 75,6 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit 284 miliona KM, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje CEFTA iznosio je 126 miliona KM i povećan je za 1,5 posto u odnosu na januar prošle godine, dok je uvoz iznosio 131 milion KM što je manje za 9,4 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-e iznosila je 95,8 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 665 miliona KM i porastao je za 6,4 posto u poređenju sa januarom lani, dok je uvoz iznosio 711 miliona KM, što je manje za 5,6 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 93,5 posto.

Klix.ba

Više...

Tužilaštvo BiH od RS-a zatražilo uvid u predmete o smrti Davida Dragičevića

  • Objavljeno u BiH

tuzilastvo bihTužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo uvid u predmete koji se odnose na stradanje Davida Dragičevića.

 

Na temelju podneska predstavnika oštećenih i Udruženja Pravda za Davida, Tužilaštvo BiH odmah je uputilo zahtjev za dostavljanje na uvid predmeta koji se odnose na stradanje Davida Dragičevića u mjesecu martu 2018. godine u Banjoj Luci, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Zahtjev je upućen prema Okružnom tužilaštvu Banja Luka i Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

Ovakav potez su porodica i prijatelji već dugo iščekivali i apelovali u protekle dvije godine, a konačan pomak dolazi nakon što se Tužilaštvo aktiviralo i na rješavanju slučaja stradanja Dženana Memića na Ilidži.

Ova dva slučaja su u javnosti često povezivali kao simbol borbe protiv kriminalne hobotnice u državi.

Nakon dostavljanja i analize predmeta tužilaštvo će donijeti odluku o daljnjim koracima i aktivnostima.

Klix.ba

Više...

Brčko: Policija privremeno oduzela vozila dvojici povratnika u vršenju najtežih saobraćajnih prekršaja

  • Objavljeno u Brcko

policijaPolicija Brčko distrikta BiH kontinuirano nastavlja aktivnosti u oblasti kontrole sigurnosti saobraćaja imajući u vidu prošlogodišnje statističke pokazatelje i značajan broj povratnika u počinjenju najtežih saobraćajnih prekršaja sa visokim iznosom dugovanja po navedenom osnovu.

Tako su dana 16.02.2021. godine u 9.00 sati u mjestu Brka policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH privremeno oduzeli putničko motorno vozilo „VW Jetta” od lica H. Š, jer je riječ o povratniku u činjenju prekršaja, a čiji dug, prema evidenciji Policije Brčko distrikta BiH, iznosi više od 44 hiljade maraka. Istog dana u 11.10 sati policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u mjestu Potočari privremeno oduzeli putničko motorno vozilo marke „Škoda” tip „Felicia” od lica H.A., jer je takođe riječ o povratniku u vršenju prekršaja, a čiji ukupan dug iznosi više od 74 hiljade maraka.

Protiv navedenih lica Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Policija Brčko distrikta BiH će i u narednom periodu nastaviti pojačane kontrole saobraćaja usmjerene na navedenu kategoriju učesnika u saobraćaju s ciljem prevencije ovakvih pojava na saobraćajnicama u Brčko distriktu BiH

Više...

Za vakcinaciju protiv COVID-a 19 u Brčko distriktu 46% građana

  • Objavljeno u Brcko

Sead SadicVladin Odjel za zdravstvo i ostale usluge je od 08. od 21.02. ove godine putem linka sproveo anonimnu anketu koja je imala za cilj prikupljanje podataka o prihvatanju COVID-19 vakcine među stanovništvom Brčko distrikta. Prema rezultatima ankete 46,5 posto naših sugrađana je za vakcinaciju protiv COVID-a 19.

Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić, izjavio je za Radio Brčko da je na anketu putem linka Vlade odgovorilo preko1.300 naših sugrađana, 704 pripadnica ženskog i 606 pripadnika muškog spola, te da je 26,8 posto iskazalo negativan stav, 17 posto je odgovorilo da će se vakcinisati ako bude moralo, odnosno ako to bude vezano za njihov radni status, a 9,7 posto je neodlučno.

Šadić je pojasnio da je prema rezultatima sprovedene anonimne ankete Vladinog Odjela za zdravstvo i ostale usluge 46,5 posto naših sugrađana za vakcinaciju protiv COVID-a 19.

Osnovni cilj ankete je sondiranje raspoloženja građana naspram vakcinacije, a rezultati ankete dijelom će poslužiti i za pravljenje operativnog plana vakcinacije u Brčko distriktu.

„Želim istaknuti da je naše Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge već sačinilo plan vakcinacije, a u toku je detaljna izrada operativnog plana gdje će se znati tačno ko, šta, kad i kako radi“, kazao je na kraju Šadić.

Radio Brčko

Više...

Samo dvije ustanove na području Brčko distrikta registrovane za smještaj odraslih i starih lica u stanju socijalne potrebe

  • Objavljeno u Brcko

socijalno 780x454Da bi štićenici organa starateljstva u Brčko distriktu bili smješteni u domove za stara ili odrasla lica, te ustanove moraju ispuniti određene kriterijume.

Šef Pododjeljnja za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović istakla je da u Brčkom postoje dvije ustanove za odrasla i stara lica u koja se smještaju lica u stanju socijalne potrebe koja mogu ući u postupak smeštaja.

„U ove ustanove smješteno je 46 štićenika organa starateljstva“, istakla je ona.

Dodala je da ove ustanove moraju zadovoljiti određene kriterijume.

„Svi oni koji se žele baviti smještanjem starih i odraslih lica i proglasiti se ustanovama socijalne zaštite moraju se povinovati odredbama pravilnika donesenog za registraciju ovih ustanova“, rekla je Stevanović.

Radio Brčko

Više...

Anketa Instituta za zdravlje Zenica: Dvije trećine stanovnika podržava imunizaciju

  • Objavljeno u BiH

INZ polen mjerac03Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je početkom ovog mjeseca priredio i objavio anketu čiji rezultati će poslužiti u cilju istraživanja komunikacijskih strategija i promotivnih aktivnosti u borbi protiv pandemije Covid-19.

 

Pitanja u anonimnoj anketi su bila u skladu s Planom za vakcinisanje protiv COVID-19 u FBiH, a prema podacima INZ-a, od gotovo 38.000 onih koji su se informisali o samoj anketi, sve odgovore je dalo 1.712 osoba s prebivalištem na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zanimljivo je da, dok je omjer onih kojih su bili zainteresovani za anketu bio 58 naprema 42 u korist žena, među onim koji su anketu ispunili je bilo još više "hrabrijeg" pola, jer su žene 68 posto svih anketiranih.

Građani su za vakcine ako je primaju i u drugim državama

"Namjera nam je bila je procijeniti stavove o vakcinisanju protiv COVID-19 među građanima ZDK, utvrditi glavne izvore informisanja, nedostatke u protoku informacija, te izvore kojima se najviše vjeruje kad je riječ o plasiranju informacija vezanih za postojeće vakcine i njihovu učinkovitost", ističe doc.dr. Nino Hasanica, koordinator internog Kriznog staba za zdravstveno-odgojne aktivnosti INZ-a tokom epidemije COVID-19.

Nino Hasanica, koordinator internog Kriznog staba za zdravstveno-odgojne aktivnosti INZ
Nino Hasanica, koordinator internog Kriznog staba za zdravstveno-odgojne aktivnosti INZ
Među anketiranim, na pitanje da li bi primili vakcinu protiv Covid-19 kad ona bude dostupna, najčešći odgovor je bio "definitivno DA" - 29,2 posto i "definitivno NE" - 21,1 posto. Slijede "Vjerovatno DA" - 20,3 posto, "Nisam siguran/sigurna" - 16,3 posto i "vjerovatno NE" - 13,3 posto.

Rezultati ove ankete ukazuju da je dvije trećine stanovništva podržava proces imunizacije ili još razmišlja, dok svaki peti anketirani već ubijeđen "kontra" procesa koji je aktuelan i trenutno se provodi širom Planete.

Na upit o tome od čega i kakvih informacija ovisi odluka o vakcinisanju, najčešći odgovor kod čak 1.125 anketiranih je navelo "Da je vakcina bila duže vrijeme u upotrebi", dok 469 osoba podržava vakcinisanje "Ako se vakcina koristi u drugim državama".

 

Među zanimljivim odgovorima u anketi je i onaj da čak 30,4 posto od svih 1.712 anketiranih osoba smatra da vakcina treba biti obavezna, dok 23, 6 posto isključuje potpuno tu opciju. Također, gotovo 60 posto anketiranih smatra ili vjeruje (potpuno ili djelimično) da će vakcinisanjem moći izbjeći barem dio mjera koje su na snazi (javna okupljanja, boravci u grupama, zaštitna oprema...).

Kao izvor za dobijanje sigurnih i provjerenih informacija, anketirani najčešće navode zdravstvene radnike iz sistema javnog zdravstva (816) ili zdravstvenih radnika iz porodične medicine (695).

Na kraju, na upit o općenitom stavu prema vakcinama uključujući sezonsku gripu, vakcine koje primaju djeca i slično, potpuno ili djelimično pozitivno mišljenje ima gotovo tri četvrtine (74,3 posto) svih anketiranih, dok desetak posto anketiranih ima negativno mišljenje o vakcinama.

Profil anketiranih osoba

Po uzrastu, najviše anketiranih je od 18 do 30 godina (30,8 posto), 31 do 40 godina (28,5 posto), te 41-50 godina (23,7 posto).

Anketirani su kao svoju stručnu spremu najčešće naveli višu šklolu ili fakultet (51,5 posto), te srednju četverogodišnju školu (27,1 posto). Zaposlenih je bilo 68,8, nezaposlenih 18,4 posto. Kao mjesto življenja anketirani su naveli najčešće grad (61 posto) ili prigradsko naselje (22,8 posto).

Klix.ba

Više...

CIK: Jerinić pobijedio u Doboju s 67,44 posto glasova, Grujičić u Srebrenici s 67,62 posto

  • Objavljeno u BiH

Izbori u BiH 1180x675Prvi prelimanarni rezultati ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici koje je u ponoć saopćila Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdili su ranije navode stranaka.

Za gradonačelnika Doboja, uz uračunata biračka mjesta na kojima izbori nisu ponovljeni i uz prebrojano 96 od 106 mjesta kandidat SNSD-a Boris Jerinić osvojio je 19.148 glasova ili 67,44 posto, Srđan Todorović (SP) 4.645 ili 16,36 posto, dok je kandidat SDS-a Cvijan Filipović osvojio 4,600 glasova ili 16,20 posto.

Kod izbora za općinskog načelnika Srebrenice Mladen Grujičić (Zajedno za Srebrenicu) osvojio je 5.189 glasova ili 67,62 posto. Alija Tabaković iz SDA dobio je 2.433 glasa ili 31,70 posto, dok je nezavisni kandidati Mile Janić osvojio 28 glasova ili 0,36 posto, a Aleksandar Simić 24 glasa ili 0,31 posto.

Važno je napomenuti da je izbore u Srebrenici bojkotovao probosanki blok.

Ukupana izlaznost s uračunatom izlaznošću na biračkim mjestima gdje izbori nisu poništeni bila je u Doboju 53,42 posto dok je u Srebrenici iznosila 46,53 posto.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, je kazao da su prema informacijama općinskih izbornih organizacija i CIK-ovih supervizora izbori prošli bez problema.

"CIK nije dobio nikakav prigovor koji je u našoj nadležnosti. Po informacijama MUP-a RS nije bilo ugrožavanja izbornog procesa, samo jedno ugrožavanje javnog reda i mira", kazao je Bakalar.

Prvi rezultati izbora za Gradsko vijeće Doboja ili Općinsko vijeće Srebrenice bit će objavljeni rano ujutro.

Više...

Trener Rome: Džeko ili Borja Mayoral? Niko nije siguran starter u ovom timu

  • Objavljeno u Sport

dzeko romaNakon utakmice na gostovanju protiv Beneventa u kojoj je Roma remizirala 0:0, trener Rimljana Paulo Fonseca izjavio da je njegova ekipa bila spora u završnici uprkos igraču više na terenu u posljednjih pola sata, a Portugalac i dalje insistira da niko nema zagarantovano mjesto u vrhu napada.

 

Rimljani su napadali, u jednom trenutku na terenu su bili gotovo svi ofanzivici koje imaju na raspolaganju, uključujući Edina Džeku koji je ušao u 57. minuti, ali do pobjedonosnog gola nisu mogli.

"Za nas je to bila teška utakmica, Benevento se vrlo dobro branio. Dolazili smo na 30 metara od gola bez poteškoća, ali nedostajala nam je individualna inicijativa i nismo bili konkretni. Mislim da su igrači shvatili da moramo biti konkretniji. Kada je Džeko ušao imali smo četiri napadača na terenu, ali previše smo sporo završavali akcije", kazao je Fonseca, dok je novinare zanimalo da li je Borja Mayoral koji je počeo utakmicu i dalje prva opcija u napadu ispred Džeke.

"Džeko je igrao u četvrtak, a za ovu utakmicu sam izabrao Borju Mayorala. Niko nije siguran starter u ovom timu", diplomatski je poručio trener Rome.

Vučica je nakon 23 kola trenutno trećeplasirana sa 44 boda, a u narednom kolu u derbiju će dočekati Milan.

Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com