Menu

Šepić: Predsjedavanje BiH Vijećem Evrope je najvažnija aktivnost tokom 2015. godine Istaknuto

senad sepic-658x333Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić ocijenio je u izjavi za Fenu da najznačajnija aktivnost tokom 2015. godine jeste predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope (od maja do novembra 2015. godine).

Ističe da je BiH prvi put predsjedavala ovom organizacijom koja je osnovana radi promocije ljudskih prava, demokratije i pravne države.

 

– To je bila šansa koju smo, po riječima najznačajnijih zvaničnika VE i EU, odlično iskoristili za prezentaciju na međunarodnoj sceni, a posebno privrednu, kulturnu i turističku stranu naše zemlje. Organizirali smo 15 većih političkih i društvenih događaja, koji su se uglavnom dešavali u BiH, što je i običaj za zemlju koja predsjedava, kao i veliki broj kulturnih aktivnosti, koje su omogućile promociju naše zemlje u svijetu – navodi Šepić.

 

Također, veoma uspješno „smo organizirali i održavanje sjednica najznačajnijih tijela PS Vijeća Evrope, odnosno Biroa i Stalnog komiteta, kao i sjednicu Monitoring komiteta PS Vijeća Evrope u Sarajevu".

 

– Kad pogledamo cjelokupnu sliku, sigurno je da smo predsjedavanje Vijećem Evrope iskoristili na najbolji način, te se nametnuli kao ozbiljan partner Evropskoj uniji i zemlja koja može biti ozbiljan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, što je i bio naš glavni prioritet. Za mnoge kolege iz drugih zemalja, kako su mi i priznali posljednjih mjeseci u čestim razgovorima, BiH je pozitivno iznenađenje i sada s puno više optimizma govore o našoj evropskoj perspektivi – kazao je Šepić.

Također, istakao je da je „naša delegacija u PSVE tokom 2015. godine pokazala da može djelovati usaglašeno i govoriti jednim glasom o BiH", te je zahvalio svim kolegama „koji su pokazali odgovornost prema zemlji koju predstavljamo i razumijevanje u ovom smislu".

– U Strazburu smo bili pokretači jačeg regionalnog uvezivanja i zajedničkog nastupa, što je od koristi svima nama u zemljama zapadnog Balkana. Nakon više godina, u ovoj smo postigli konsenzus o imenovanju predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope, kao i potpredsjednika PS Vijeća Evrope iz BiH, gdje smo predložili kolegu Mladena Bosića i gdje je on veoma uspješno predstavljao našu zemlju – Šepićeva je ocjena.

Prema njegovim riječima, na ovaj način je BiH dobila svoje predstavnike u Birou i Stalnom komitetu PS Vijeća Evrope, kao najznačajnijih tijela ove organizacije.

– Tokom 2015. u posjeti našoj zemlji bili su i izvjestioci Monitoring komiteta PSVE i otpočeli pripremu novoga izvještaja i s obzirom na preostale postprijemne obaveze koje naša zemlja ima prema VE, vjerujem da ćemo novu šansu i novi pristup EU za BiH iskoristiti da pokrenemo zemlju na ovom putu i ispunimo svoje obaveze – zaključio je predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić.

(Faktor.ba/Foto: Fena)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474