Menu

Komesar za proširenje Johannes Hahn: BiH mora riješiti dva pitanja prije podnošenja aplikacije za EU Istaknuto

Johannes-Hahn10062015Bosna i Hercegovina treba riješiti barem dva otvorena pitanja prije nego podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, kazao je komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Prema riječima Hahna, pitanja koja BiH mora riješiti su prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i mehanizam koordinacije koji treba profunkcionisati.

 

– Nije tajna moje mišljenje da BiH treba da riješi barem dva otvorena pitanja prije nego što podnese aplikaciju za evropsko članstvo. To je prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i stavljanje u funkciju mahanizma koordinacije kako bi radili sa nama. To je posebno važno pitanje i zato mislim da bi to trebalo da bude na vrhu
prioriteta i tada, naravno, svi mi bi smo bili veoma sretni da primimo bh aplikaciju jer to je ono na čemu smo radili – kazao je Hahn u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

 

Vremenska odrednica u kojoj BiH može podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, prema riječima Hahna, nije upitna.

 

– Vidite, oni uvijek mogu da podnesu aplikaciju za evropsko članstvo, ali zavisi od toga kakva će biti reakcija. A, naravno, reakcija bi bila da bi države članice rekle: da, ali morate da ispunite neke uvjete, učinite to. Ja sam za to da prvo imamo rješavanje otvorenih pitanja, kako bi bila i bolja kredbilnost za podnošenje aplikacije i tada ćete imati vrlo pozitivnu reakciju evropske porodice što je također važno i za održavanje povoljnog trenutka za evropske integracije u samoj zemlji – zaključio je evropski komesar.

(Faktor.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474