Menu

Predsjedništvo BiH: Aplikacija za članstvo u EU bit će predata 15. februara Istaknuto

predsjednistvo-sjednica-17122015-KS-5-658x436Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović će 15. februara u Bruxellesu predati aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Čović će aplikaciju uručiti ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertu Koendersu, a svečanosti će prisustvovati visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

 

Kako su naveli iz Čovićevog kabineta, u utorak ili u srijedu Čović će održati i konferenciju za novinare na kojoj će dati više informacija o cijelom događaju.

 

Kako je ranije rečeno, kako bi aplikacija za članstvo u EU, koju BiH namjerava predati, bila kredibilna, odnosno prihvaćena, zemlja mora prethodno usvojiti mehanizam koordinacije te izmijeniti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu.

(Faktor.ba/Foto: Arhiv)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com