Menu

Čović: Očekujemo da BiH naredne godine postane kandidat za članstvo u EU Istaknuto

dragan-covic-AA-15022016-658x435Dva ključna strateška cilja Bosne i Hercegovine su aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u u šestom mjesecu ove godine i kandidacijski status za Evropsku uniju naredne godine, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas u Bruxellesu nakon predaje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

 

- Moram iskazati zadovoljstvo, evo, nakon predaje našeg zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina je okrenula još jednu stranicu u svojoj euroatlantskoj budućnosti. Uvjeren sam da je to put koji nas dodatno jača da pozitivnu energiju usmjerimo u promjene u društvu. Ja sam uvjeren da BiH pripada evropskoj obitelji i to će na praktičan način pokazati u narednih godinu – dvije dana, kao što smo to praktično pokazali od prve posjete gospođe Mogherini u zadnjih godinu dana u BiH – kazao je Čović.

 

Naveo je kako mnogi nisu vjerovali kada su bh. vlasti donijele svoje planove za proteklu godinu da će BiH imati poziciju da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji s obzirom na kompleksne odnose koji postoje u BiH, „ali zato to jeste danas poseban dan, neki će kazati, historijski dan za sve nas“.

 

Čović je zahvalio evropskoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini i komesaru za politiku proširenja i susjedstvo Johannesu Hahnu koji su, kako je kazao, svakodnevno komunicirali sa bh. vlastima proteklih šest ili sedam mjeseci „u uvjerenju da je došlo vrijeme da predamo zahtjev za članstvo“.

 

– Ja sam siguran da od danas više povratka nema. Bosna i Hercegovina mora stići svoje istočne susjede na evropskom putu. Ja sam uvjeren da je naredni korak već u šestom mjesecu poziv za aktiviranje Akcijskog plana za NATO savez. To će još jednom poslati dodatnu poruku, a s druge strane, iz razloga što mi ove godine imamo i lokalne izbore. Prvi put od Dejtona do danas, mi ćemo u jednoj godini morati raditi prave, istinske reforme na ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti unutar države s jedne strane, a s druge strane voditi određenu izbornu kampanju koja, znate da nikad nije lagana u BiH – kazao je Čović.

 

Potom je uputio poziv svim svojim kolegama da zajednički nastave pratiti evropski put BiH i da strateško opredjeljenje za evropske integracije, kako je dodao, „ne miješamo s unutrašnjim problemima“. Pozvao je i na izmjene izbornog zakonodavstva.

 

– Vjerujem da ćemo u narednih par mjeseci dobiti pozitivno mišljenje iz Bruxellesa i naredne godine s pravom planirati naš kandidatski status – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Napomeno je kako će BiH, provodeći niz reformi, morati biti krajnje socijalno osjetljiva, ali i provesti reforme kojima će ojačati inostrane investicje i početi otvarati radna mjesta.

Dodao je da je aplikacija BiH za članstvo u EU „više nego kredibilna, mada su mnogi o tome spekulirali“.

(Faktor.ba/Foto: AA)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com