Menu

Grabar-Kitarović u Briselu o stanju u BiH

kolinda23Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Briselu sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom na kojem je razgovarala o stanju u Hrvatskoj, očekivanjima od nove vlade, stanju u Bosni i Hercegovini te odnosima sa susjedima, prenijela je Aljazeera Balkans.

Grabar-Kitarović je nakon sastanka sa Junckerom izjavila kako je posebno razgovarala o stanju u Bosni i Hercegovini.

- Izrazila sam zabrinutost posljednjim zbivanjima i trendovima koje vidimo u toj državi i zamolila sam Junckera i općenito Komisiju da se više usredotoči na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU-a, nego u uređenju države kako bi doista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresirani za poziciju hrvatskoga naroda, kako bi svi bili doista ravnopravni na cijelom teritoriju BiH - rekla je Grabar-Kitarović.

 

Što se tiče nedavnog referenduma koji je održan u Republici Srpskoj, Grabar-Kitarović je rekla da je stajalište Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Daytonskim ugovorima.
Istaknula je kako očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti pitanjima BiH.

- To je naša ne samo ustavna obveza u odnosu na Hrvate u BiH, nego i nacionalni interes. S BiH dijelimo 1001 km dugačku granicu i stabilnost te države utječe na stabilnost i percepciju Hrvatske. Dosad nismo dovoljno iskoristili činjenicu i poziciju da smo sad članica EU i NATO-a, da nastupamo iz jednog drukčijeg položaja, da nismo država kandidatkinja koja mora objašnjavati naše unutarnje procese, već da upravo sada kao članica EU ovdje u Bruxellesu možemo snažno se zauzeti za rješavanje pitanja unutar BiH - rekla je.

 

Promjena Daytonskog sporazuma

 

Predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da je s Junckerom razgovarala i o potrebi promjene Daytonskog sporazuma.

- Osobno držim da je Daytonski sporazum i ovako i onako već izmijenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmaknuli smo se od tog Daytona. Nužno je sad usredotočiti se na to što se dogodilo i koliko su ti amandmani utjecali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti triju naroda u BiH jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebali biti - rekla je ona.

Rekla je kako drži "da ćemo u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD-om".

 

- Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima. Bez obzira na to kako budu tekli procesi, u svakom slučaju trenutna europska inicijativa koja postoji, a to sam naglašavala i u Londonu, ne može se fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese, ona mora biti i politička. Dakle, kako je BiH sui generis slučaj, treba postaviti neke uvjete koje bi država trebala ispuniti kako bi postala u potpunosti funkcionalna i na taj način ne samo napredovala na putu u članstvo EU i NATO, nego doista uredila i političke odnose na nivou države. Ta politička sadržajnica, izgradnja institucija je iznimno bitna i to je ono što nedostaje europskoj inicijativi - rekla je Grabar-Kitarović, prenosi AJB.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com