Menu

Nisu ispunjene obaveze: BiH na crnoj listi Evropske unije

centralna-banka-12012016-KSBiH je stavljena na crnu listu Evropske unije zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF, koje se odnose na donošenja mjera i aktivnosti za uvođenje standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima, saopćeno je iz Udruženja banaka BiH.

 

Na sastanku ovlaštenih osoba u bankama za sprovođenje mjera sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, koji je održan u organizaciji Udruženja banaka BiH, razgovarano je o posljedicama koje trpi bankarski sektor zbog višegodišnjeg odlaganja donošenja ovih mjera i aktivnosti na koje se BiH obavezala.

 

-Zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF-a, BiH je nedavnom uredbom objavljenom u Službenom listu EU okarakterizirana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije - navodi se u saopćenju.

 

Iz Udruženja banaka ističu da ovo praktično znači da je BiH stavljena na crnu listu EU, čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima, bez obzirana to da li je riječ o fizičkim ili pravnim osobama.

 

U saopćenju se dodaje da su problemi u praksi već vidljivi i da jedan broj ino-banaka svakodnevno odbija izvršenje transakcija koje su inicirane od banaka iz BiH. Osim toga, jedan broj ino-banaka pozivaju banke u BiH na otkaz poslovne saradnje ili samoinicijativno gase njihove račune.

 

-Ino-banke koje vrše platne transakcije od i prema BiH proces usporavaju, otežavaju i značajno poskupljuju s ciljem otkaza poslovne saradnje - dodaje se u saopćenju.

 

Iz Udruženja banaka BiH navode da se postojeće investicije u BiH iz EU stavljaju pod poseban režim, da je priliv kapitala iz EU usporen ili onemogućen, dok su finansijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava BiH u EU usporene ili onemogućene.

 

Sa sastanka je upućen poziv nadležnim institucijama da ovom problemu posvete dužnu pažnju i što hitnije pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti dalje negativne procese za bankarski sektor, klijente i ukupne ekonomske tokove u BiH.

 

Sastanku su, osim predstavnika svih banaka u BiH, prisustvovali i predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Ministarstva finansija Republike Srpske i entitetske agencije za bankarstvo.

(Faktor.ba)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com