Menu

Institucije BiH do kraja januara moraju unijeti nacrte odgovora na pitanja iz Upitnika Istaknuto

denis567Ministarstvo pravde BiH uključeno je u odgovaranje na trenutno oko 230 pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), koji je krajem prošle godine dostavljen Bosni i Hercegovini.


U tom Ministarstvu navode da je općenito, rok za dostavljanje odgovora BiH Evropskoj komisiji 31. maj 2017. godine.

 

"Kako se radi o veoma kompleksnom i obimnom poslu, Direkcija za evropske integracije BiH (DEI) je uspostavila informacioni sistem za unošenje odgovora od svih uključenih institucija u BiH. Rok za unošenje prvog nacrta odgovora je 31.1.2017. godine, nakon čega će uslijediti daljnje aktivnosti na njihovom revidiranju, verifikaciji i prevođenju. Sve navedeno ovisi o dinamici koju bude postavila DEIBiH", rečeno je u državnom Ministarstvu pravde.

 

Što se tiče Ministarstva, pitanja su podijeljena na nadležne sektore i sektori su već krenuli s izradom odgovora na njih. Paralelno s pripremom odgovora vrši se i prijevod propisa na engleski jezik (kao i pravna i stručna redaktura), koje će biti potrebno dostaviti uz odgovore na pojedina pitanja.

 

Upitani da li će za odgovaranje na postavljena pitanja biti potrebna koordinacija i saradnja s drugim institucijama na državnom ili nižim nivoima vlasti, u Ministarstvu pravde BiH navode da to ministarstvo nema obavezu koordiniranja s nižim nivoima vlasti u smislu pribavljanja podataka i informacija za davanje odgovora na pitanja iz Upitnika EK, obzirom da je usvojenim mehanizmom koordinacije predviđena uključenost institucija svih nivoa vlasti u odgovaranje na Upitnik.

 

"Što se tiče horizontalne koordinacije, tokom pripremnih sastanaka koji je organizirala DEIBiH u decembru 2016. godine, nakon uručenja Upitnika, je razjašnjeno koja institucija će odgovarati na koje pitanje. Naravno, ukoliko se ukaže potreba, Ministarstvo pravde BiH će koordinirati s institucijama koje su nadležne za davanje odgovora na određena pitanja iz Upitnika EK", ističu iz Ministarstva pravde BiH.

 

 (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com