Menu

Evropski put BiH je na testu, ako ima političke volje sve može funkcionisati Istaknuto

osman topcagicStručnjak za EU integracije i bivši šef bh. Misije pri EU Osman Topčagić istakao je u razgovoru za Vijesti.ba da je BiH da su se mnoge države u pocesu pristupanja susretale sa teškim pitanjima gdje su postojale brazde između političkih aktera, ali ako je postojala želja za napretkom na evropskom putu, onda su se tražila rješenja. No, ako rješenja nema, onda to znači da podrška za evropski put zapravo nije stvarna, naglasio je on.


VIJESTI.BA: Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini posjetiće BiH u četvrtak, 2. marta. Kakve poruke tom prilikom možemo očekivati?

 

TOPČAGIĆ: Mislim da bi glavna poruka trebalo da bude podsticaj evropskom putu BiH i dokaz stvarnog opredjeljenja za ispunjenje reformske agende, dostavu odgovora na Upitnik Evropske komisije i sve drugo što je potrebno da država napreduje na evropskom putu, uprkos problemima koji su pojavili u zadnje vrijeme i razlikama u gledanju na pitanja koja su problem.

Nije nepoznata situacija da su u različitim zemljama u procesu pridruživanja postojale razlike između političkih aktera po nizu unutrašnjih političkih pitanja, ali ono što se traži u ovom procesu je saglasnost o ispunjenju uslova potrebnih za napredak na evropskom putu. Imajući u vidu deklarisanu podršku svih političkih stranaka i široku podršku stanovništva za evropski put, mislim da bi tako nešto trebalo da vidimo i kod nas u narednom periodu.

 

VIJESTI.BA: U kakvoj atmosferi BiH dočekuje visoku predstavnicu Mogerini?

 

TOPČAGIĆ: Prema mom razumijevanju, postoje odgovori na Upitnik koje kroz mehanizam koordinacije sada treba konsolidovati na način kako je to Evropska komisija tražila i dostaviti ih u razumnom roku kao odgovore ispred BiH. Podsjećam, u uputstvu koje je dostavljeno uz Upitnik traži se da se odgovori dostave ispred BiH putem Direkcije za evropske integracije. U narednom periodu se očekuje usaglašavanje odgovora kroz predviđene mehanizme.

 

VIJESTI.BA: Mehanizam koordinacije podrazumijeva jedan glas iz BiH prema EU. Vjerujete li da je to moguće postići imajući u vidu očiglednu političku krizu?

 

TOPČAGIĆ: Ako ima političke volje, sve može funkcionisati. Mi smo do sada postigli određeni napredak u ovom procesu sa Ustavom koji imamo, uz jednu staru odluku o mehanizmu koordinacije. Naime, ta odluka je usvojena 2003. godine, a jedna verzija te odluke bila je onima koji su željeli da napredujemo na ovom putu dovoljan okvir da se sastaju, razgovaraju o pitanjima koja su se pokazivala kao sporna u određenom momentu i da traže neko rješenje za napredak.

Dakle, kada je bilo političke volje da se iznađe zajedničko rješenje, zemlja je napredovala. Ako su se partikularni interesi stavljali ispred opštih interesa i ako se opšti napredak uslovljavao ispunjenjem nekih pojedinačnih uslova, imali smo zastoj.

 

VIJESTI.BA: U tom smislu, kako procjenjujete trenutnu političku situaciju? Jesu li partikularni interesi stavljeni ispred opštih?

 

TOPČAGIĆ: Sad je vrijeme testa da vidimo šta će se desiti. Postoje određena očekivanja ili zahtjevi nekih političkih aktera i po pitanju Izbornog zakona, ustavnih promjena, određenih rješenja po pitanju usvajanja strateških dokumenata koja od ranije sprječavaju BiH da koristi raspoloživa sredstva fondova EU.

Da li će biti spremnosti da se traže i iznađu rješenja, te da onda svi imamo korist u svemu tome ili će se pak usvajanje takvih rješenja usloviti ispunjenjem nekih interesa jednog političkog aktera, političkih stranaka, etničke grupe ili šta je već u pitanju, vidjećemo. Ne mogu predvidjeti šta će se desiti.

 

VIJESTI.BA: Jeste li o optimista kada govorimo o političkom iznalaženju rješenja od koji bi svi građani BiH imali koristi?

 

TOPČAGIĆ: Teško je o tome govoriti u kategorijama optimista - pesimista. Međutim, želim da kažem da ovo nisu nepoznate situacije. I druge države su se susretale sa teškim pitanjima gdje su postojale brazde između političkih aktera, ali ako je postojala želja za napretkom na evropskom putu, onda su tražili rješenja. No, ako rješenja nema, onda to znači da podrška za evropski put zapravo nije stvarna.

 

Razgovarala: Nevena Ćosić

(Vijesti.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474