Menu

Parlamentarni forum za evropske integracije BiH održao sjednicu u Brčkom Istaknuto

eu brcko forumParlamentarni forum za evropske integracije BiH u Brčkom je održao svoju 8. sjedenicu. Sjednici su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti BiH koji su uključeni u evropske integracije.

 

Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH je rekao da Parlamentarni forum za evropske integracije, čiji je on predsjednik, pokušava da razgovara i razmijeni mišljenja o pitanjima iz Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje, koji je stupio na snagu 2015. godine.

 

Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH je za Radio Brčko kazala:

 

„Mogu vam reći da smo u suradnji sa svim razinama vlasti izradili jedan veoma detaljan Akcijski plan i usuglasili sa svima, sem u konkretno 20 mjera, od preko 600 mjera ukupno". Zasad je iz Akcijskog plana sporno oko 3% mjera, dodala je Ramljak.

 

Uroš Vojnović, predsjednik Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko Distrikta BiH je naglasio da brčanska skupština, i vlada, ne zaostaju za ostalim nivoima vlasti u BiH po ovom pitanju.

 

Vojnović je naglasio da Brčko Distrikt treba da bude vodeći i u ovom poslu vezanom za aktivnosti evropskih integracija u dijelu koji se odnosi na nas.

 

Branislav Borenović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne Skupštine Republike Srpske je naglasio da je dobro „da sa kolegama iz drugih parlamenata razmijenimo iskustva kako ide proces harmonizacije našeg zakonodavstva što je osnovna uloga parlamenta, ali i da vidimo kako ide formalizacija određenih ključnih stvari koje su bitne za Bosnu i Hercegovinu, popunjavanja „upitnika „ i ono što će za nas biti vrlo interesantno- kako ide implementacija mehanizma koordinacije koji je najbitniji dokument za buduće eurointergrisanje Bosne i Hercegovine."

 

Piše/foto: Suvad Alagić/ Radio Brcko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474