Menu

Johannes Hahn u dvodnevnoj posjeti Sarajevu, dočekao ga Bakir Izetbegović Istaknuto

bakir i hanKomesar Evropske unije (EU) za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn stigao je u prijepodnevnim satima u Sarajevo, a dočekao ga je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.


Hahn će u glavnom gradu BiH učestvovati na Samitu premijera Zapadnog Balkana, a domaćin skupa će biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kako je najavljeno, Hahn će prisustvovati nizu sastanaka u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Cilj Samita premijera Zapadnog Balkana je približavanje ove regije EU i razgovor o regionalnim projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom. Na sastanku će biti razgovarano i o temama iz oblasti mladih i obrazovanja.

Sastanku će također prisustvovati i aktuelni premijer Srbije i kandidat za predsjednika Aleksandar Vučić koji je jučer u poslijepodnevnim satima doputovao iz Berlina gdje je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U Sarajevo su doputovali i premijeri Crne Gore, Albanije i Kosova koji će također učestvovati na razgovorima, kao i predstavnik vlade Italije.

Podsjećamo da će Hahn u BiH boraviti i sutra, tačnije u Svilaju, gdje će s premijerima BiH i Hrvatske Denisom Zvizdićem i Andrejom Plenkovićem simbolično položiti kamen temeljac za izgradnju prekograničnog mosta između BiH i Hrvatske kojeg finansira EU.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com

x

91BF2014 45C7 4C25 BBFC 757C1C654474