Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Blaž Kraljević '92: Ne dozvoliti podjelu BiH, radi se o našoj sudbini Istaknuto

blaz2Blaž Kraljević, pukovnik Hrvatskih odbrambenih snaga Hercegovine 9. maja 1992. izdao je javni proglas u kojem poziva Hrvate i Muslimane da ne dozvole podjelu BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

 

- Poručujemo svim građanima BiH, pogotovo Hrvatima i Muslimanima da ne uzimaju u obzir izjave i dogovore Mate Bobana i Radovana Karadžića. Niti jedan, niti drugi, ne govore u ime Hrvata i Muslimana. Oni ne govore o onom što žele Hrvati i Muslimani.

 

- Nema podjele BiH. Možemo i hoćemo sačuvati BiH za sve nas, nećemo ostaviti naš narod na cjedilu. Ili ćemo svi izginuti, ili ćemo svi biti slobodni. Mi nismo spremni za izdaju. Radovan Karadžić je ubojica hrvatskog i muslimanskog naroda, a Mate Boban ne može i nema pravo zastupati odnosno odvoditi Hrvate i Muslimane BiH u propast.

 

- Bosnu i Hercegovinu štiti i štitit će HOS i TO BiH. Bosna i Hercegovina je razrušena, narod je raseljen, ali pobjeda je naša. Pozivamo HVO da se stavi pod našu komandu, tj. pod komandu HOS-a, te da u suradniji s TO BiH oslobodimo BiH na sreću naroda. Izbacimo ljude mračne prošlosti i sumnjive sadašnjosti iz sastava odbrambenih postrojbi BiH. Pošaljimo ih njihovim kućama i držimo na oku, radi se o našoj sudbini. Imamo priliku, ali samo jednu."

 

Već 9. avgusta 1992. poslije briljantnih uspjeha jedinica HOS-a pod komandom Kraljevića na trebinjskom ratištu i oslobađanja uže gradske jezgre i iskrene želje za oslobađanjem cjelokupne teritorije Republike Bosne i Hercegovine, sa ostalim patriotskim snagama koje su stale na put nacionalistima i fašistima iz samozvane hrvatske zajednice "Herceg-bosna", pripadnici vojne policije HVO-a, prema naredbi vrha hrvatske zajednice Herceg-Bosna u zasjedi su, u mjestu Kruševo na magistralnom putu od Mostara prema Čitluku, ubili Blaža Kraljevića i 8 pripadnika HOS-a.

 

Blaž Kraljević rođen je 17. septembra 1947. godine, u mjestu Lisice, blizu Ljubuškog. Po dolasku u Hercegovinu krajem 1991. godine, postao je šef Hrvatske stranke prava, odnosno ogranka HSP-a za BiH, a 15. januara 1991. godine, imenovan je zapovjednikom ratnog štaba HOS-a za Hercegovinu, sa činom pukovnika HOS-a.

 

Politika hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu sa Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Muslimana (Bošnjaka) u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine.

Za njegovo ubistvo niko nije procesuiran.

 

Prema tvrdnjama onih koji su dobro poznavali političke prilike u to vrijeme Kraljevićevu likvidaciju naredio je Gojko Šušak tadašnji ministar odbrane Hrvatske, i to Mati Bobanu, koji je navodno organizirao izvršenje ovog zločina.

 

/NAP/

 

proglas2

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com