Menu

Održana deveta međunarodna folklorna smotra “Brčanskog kola” Istaknuto

0807-smotra-brcansko-kolo-17341-678x381Avgust mjesec i manifestacija "Savski cvijet" ove godine su, između ostalog, i u znaku folklornih igara. Prije svega, u petak, 04.08. je obilježena deseta godišnjica KUD-a "Brčansko kolo", a već sljedeći dan "Brčansko kolo" bilo je domaćin tradicionalnoj smotri folklora u našem gradu.

Jubilej od 10 godina koje je proslavljalo KUD "Brčansko kolo obilježen je na trgu uz pjesmu, neizostavnu igru, ali i tortu. Prisustvovali su i gosti iz Makedonije, koji su došli povodom folklorne smotre.

 

"Večeras smo odlučili da upriličimo tih 10 godina postojanja KUD-a. Večeras ćemo u centru grada svojim građanima prirediti jedan lijep koncert, da bismo sa njima podijelili tih 10 godina i naš rođendan" rekao je Hakik Nezirović, predsjednik KUD-a "Brčansko kolo".

 

Sljedeći dan, na SRC "Blatuša" održana je, već po običaju, folklorna smotra sa gostima iz BiH, Hrvatske i Makedonije, sa mnoštvom folklornih motiva iz različitih krajeva, šarenilom kostima, nošnje i raznolikošću plesnih stilova.

 

"Udruga se bavi očuvanjem povjesne tradicije potklaničkog prigorja, sa naglaskom na život i rad prve hrvatske operne primadone Sidonije Rubido Erdedi, koja je živjela u Gornjoj Rijeci. U našoj ekipi je došlo 12 plesača, inače, Udruga ima 20 plesača, ali pošto su godišnji odori, sada nas je 12, ali ćemo pokazati 3 salonska plesa iz tog vremena.U našoj ekipi je došlo 12 plesača, inače, Udruga ima 20 plesača, ali pošto su godišnji odori, sada nas je 12, ali ćemo pokazati 3 salonska plesa iz tog vremena" rekao je Ivica Trušcec, predsjednik udruženja "Potklanički plemenitaši" Gornja Rijeka.

 

"To je razdoblje od 1000 godina, dakle, jedan veliki plesni period. Trenutno mi je drago da sam u ovim krajevima sa jednom od mojih plesnih grupa, to su plesovi 19. stoljeća, salonski plesovi" rekao je Blasta Ritig, koreografkinja udruženja "Potklanički plemenitaši" Gornja Rijeka.

 

"Naglazbao je snimljeni puhački orkestar, koji nažalost ne može prisustvovat, pa imamo snimku i mi plešemo koreografiju "Križevačka četvorka" rekao je Josip Šatrak, vođa KUD "Križevci" Križevci.

 

Gosti iz Makedonije od prije posjećuju brčansku smotru, jako su zadovoljni i rado se vraćaju. Kao vrlo zanimljiv ističu dogovor dviju plesnih grupa da potpišu tzv. povelju o saradnji i međusobnoj višestrukoj pomoći.

 

"Spremili smo ove godine nešto novo na našem repertoaru što će da bude, to su neke pjesme i vokalni solisti koje ćemo večeras po prvi put pustiti ovdje da se pokažu u Bosni. Isto tako imamo i dvije nove koreografije. Mogu da se pohvalim da ujedno i sami radimo naše kostime, znači, sve idemo po originalima" rekao je Perica Dimkovski, KUD "Trajko Pokopiev" Kumanovo.

 

Gosti iz BiH su se takođe potrudili da predstave svoje grupe u najboljem svjetlu. Ipak, kod grupe iz Gradačca došlo je do izmjena u izvedbi zbog izuzetno visokih temperatura, pa su se odlučili za igru u lakšoj nošnji, dok je grupa iz Šatorovića u svoj program ubacila šopske igre, zbog spriječenosti grupe iz Srbije da dođe i izvede ih na sceni na Blatuši.

 

"Veoma lijepo smo primljeni, Brčaci su divni ljudi, KUD "Brčansko kolo stvarno radi na jednom nivou, a mi postojimo već pet godina – jako je puno putovanja, jako puno druženja" rekla je Indira Gibić, predsjednik i koreograf KUD "Zmaj od Bosne" Gradačac.

 

"Mi ćemo večeras igrati šopske igre, pošto su iz Srbije otkazali. Jedno društvo nije moglo da dođe večeras, pa ćemo mi odigrati šopske igre za koje imamo koreografiju svoju" je Fuad Karahasanović, vođa KUD "Šator Paša" Šatorovići.

 

Kada smo čuli sud i ocjene gostiju, pitali smo i domaćine da kažu kako su oni zadovoljni organizacijom smotre folklora.

 

"Večeras svi narodi imaju svoje igre. Mi poznavaoci folklora i igara cijenimo te igre svakog naroda. Nisu sve igre istog tempa, nisu iste snage, nisu ista umjetnost. Nekada mi volimo da je to brzo, snažno, moćno, a nekada da je lagano, pa ples, pa etno" kaže Hakik Nezirović, predsjednik KUD-a "Brčansko kolo".

 

Sve u svemu, publika je mogla zaista da uživa u najrazličitijim izvođenjima i da osjeti čar folklora iz više uglova.

 

/BDCTv/

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com