Menu

Zerina Spahalić jedina finalista YES programa iz Brčkog otputovala na školovanje u Ameriku Istaknuto

Zerina Spahalic2Učenica prvog razreda "Gimnazije" Zerina Spahalić (16) jedina finalista Kennedy-Lugar - YES programa za 2017/2018. godinu iz Brčkog otputovala je sa još sedam učenika iz BiH na školovanje u Ameriku gdje će pohađati drugi razred srednje škole.

 

U razgovoru za "infobrcko.com" kazala je da je mislila da neće proći zbog velike konkurencije, ali ipak dobila je poziv za put u Ameriku koji će joj, kako kaže, sigurno promijeniti život.

 

"YES Program je program razmjene učenika finansiran od strane američke ambasade i svoj drugi razred provesti ću u Americi. Da budem iskrena nisam ozbiljno shvatila sve to i mislila sam da ne postoji nikakva šansa da prođem zbog velike konkurencije, međutim prošla sam. U Americi školovanje će provesti ukupno deset učenika iz BiH", kazala je Zerina za "infobrcko.com".

 

Ovo će biti odlična prilika da se osamostali i da nauči neke nove stvari, kazala je Zerina, te se nada da će se nakon srednje škole moći vratiti u Ameriku kako bi nastavila školovanje.

 

"Ovo je odlična prilika da se osamostalim i da naučim neke nove stvari. Godina dana je veoma dug period naročito kada ste udaljeni od porodice i u nekoj stranoj zemlji, ali svi moramo naučiti da se suočimo sa teškoćama i da ih prevaziđemo kako bi ostvarili svoje snove. Nadam se da ću se nakon srednje škole vratiti u Ameriku kako bi nastavila svoje školovanje. Ovo mi je pokazalo da ni jedan san nije previše velik i da je sve moguće ako se trudimo. Ne treba se plašiti prepreka i problema, jer nas to samo može ojačati i pomoći. Naši snovi i ambicije su dio nas i način na koji se borimo za njih je viza za budućnost", kazala je Zerina.

 

Cilj YES programa je da se upoznaju različite kulture i da se poboljša tolerancija, a osnovan je od strane američkog Kongresa u oktobru 2002. godine kao odgovor na događaje 11. septembra 2001. godine.

 

 

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com