Menu

U potrazi za životom pored “brčanskih vukova” Istaknuto

wolf2"Vidi bolan moj grad u šta se pretvorio!? Popni se na onu našu lijepu planinu Majevicu i pogledaj "lavčino" moje Brčko kako leži na ravnici. Lijepo je sa visine i prirode, a unutra!? Unutra je prijatelju moj život daleko. U njemu samo govore: "Šuti. Sjedi. Lezi. Ne mrdaj. Ne diraj", kaže Brčak koji je godinama u potrazi za životom.

 

Piše: Adnan Murselović

 

Oni koji mu govore šuti, sjedi, lezi... zove ih "brčanskim vukovima" od kojih godinama svoj "život" ne može da stigne.

 

Nevrijeme

 

"Gledaj onih brčanskih mahala i ulica koje pričaju hiljade priča. Niko od "vukova" ne vidi da su natopljene mladim i starim suzama. Mladi plaču što ne vide sebe, a stari što mladima ne mogu pomoći. Tako i mladi plaču za njima. Zar nisu to "teške suze"! Kad prođeš pored Brčaka i Brčanku ti vidiš da se smije, a u njima "nevrijeme". I šta će on takav? Kuda će? Ne zna ni on sam, prijatelju moj", kaže Brčak.

 

Srcem te laže

 

Brčko je postalo "okupano" raznim parolama "s nama", "s vama",... , kaže Brčak i svi zovu i pričaju, a niko da istinu kaže. "Kao da te srcem laže"...

 

"Nema istine. Istina je negdje tamo u zemlji koje nema. Istina je da je nema ili je samo malo ima. Ima i onih Brčaka i Brčanki kod kojih duša ide ispred njih. Zaboravio za nju, ne zna ni da je imao, ili se samo pravi. Kažu, "vakat takav došao, pa i ne treba ti". Čuj, ne treba ti! Kako možeš reći ne treba ti duša!? Još mi u oči kažeš. Zar te nije stid? Vi ste "brčanski vukovi" koji ste prave građane ovoga grada i zajednice pretvorili u "putnike za životom". Eno, oči su im "uprte" preko one mokre, zelene rijeke Save. I moje su, ali nikako da "dokuče" "metu. Nemam nikoga", kaže Brčak.

 

Kuda si krenuo, lavčino?

 

Često šeta "svojim ulicama" i dobri ga pozdravljaju, a loši ga ne vide. Ovi dobri se i ispričaju s njim, a loši ga sistemski iskoriste.

 

- "Kuda si krenuo, lavčino? - pita ga jedan od dobrih.

 

- "Pogledaj u ovo nebo. Vidiš ovo beskrajno "plavetnilo" iznad nas, a u daljini onu našu neiskorištenu Majevicu!? Mi smo tu pored svega, a ne vidimo i ne čujemo. E, ja ti baš tamo odoh gdje većina ne vidi i ne čuje. Tamo se napunim da bih mogao ovdje koračati u ovoj "dubokoj močvari". Tamo gledam svoj mir i nema niko da mi "zavija". To se zove u ovom vremenu iskreni opstanak, ne materijalno fizički, nego psihički, a toga nam prijatelju danas treba na pretek. Svi smo mi negdje "zakočili" u ovoj našoj psihi", odgovori Brčak dobrom.

 

Što si zapeo ko "hajvan"

 

Priča da su nekoliko puta tražili od njega da maše "parolama života" i da se zaklinje pred narodom i Bogom da će biti bolje.

 

"Mnogi misle sreća je ako uzmeš "njihovu zastavu" i mašeš i sve to glumeći. Prijatelju, tu ti nema prave sreće. Tu ti je pristanak na ono šuti, sjedi, lezi, ne mrdaj, ne diraj... pa ponovo sve ispočetka. Tebi materijalno lijepo, a mozak, kao i duša, ode ispred tebe. Bježe od tebe. Pa, zar ne vidiš da i oni ne mogu to da podnesu, a ti i dalje ko "hajvan" zapeo. Tu si prijatelju moj dao sebe i rekao im, "evo vam me".

 

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com