Menu

Sava neplovna od 15. juna – danak plaćaju Luka Brčko i komitenti istovremeno Istaknuto

0810-luka--678x381Rijeka Sava neplovna je od 15. juna i od tada brodovi ne stižu u brčansku luku. Jedan od razloga su ekstremno visoke temperature zbog čega je vodostaj Save drastično opao a sve to uzima svoj danak u poslovaju JP Luka Brčko.

Prije visokih temperatura i pada vodostaja problem za plovnost predstavljala je zaleđena Sava u januaru mjesecu. Nekoliko mjeseci između januara i juna bio je period plovnosti ali sada je brčanska luka pusta što se pretovara tiče.

"15.06. rijeka Sava je prestala biti plovna. Trenutno je vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu u Bosanskom Šamcu -232 a na -100 Sava postaje neplovna. Od tog datuma brodovi u luku Brčko ne ulaze, nemamo pretovara što se tiče riječnoga pretovara" rekao je Marinko Viljušić, direktor JP Luka Brčko.

Višegodišnji prosjek od tri mjeseca neplovnosti Save ove godine bi mogao biti "probijen" jer će, prema predviđanjima, septembar također biti neplovan dok se za oktobar još ništa sa sigurnošću ne može kazati. Ovakva situacija se negativno odražava i po Luku Brčko ali i po njene komitente koji robe dovoze preko brčanske luke.

"Znajući da JP Luka Brčko kao osnovni posao ima pretovar roba ovakva situacija znači da ne zarađujemo u tom segmentu ništa. Što se tiče komitenata oni su u velikim problemima. Najizraženiji primjer je SODA Lukavac, jer oni svaki dan troše po 18 tona uglja a sve uvoze preko Luke Brčko. Ove godine se nisu dobro opskrbili sa ugljom tako da već sada imaju probleme. Nešto dovoze preko Vukovara, međutim zadnjih mjesec dana i Dunav je postao neplovan tako da imaju velike probleme" rekao je Viljušić.

U dva-tri mjeseca koliko je Sava bila plovna JP Luka Brčko je imalo oko 10.000 tona pretovara što pomaže da se prevaziđu problemi uzrokovani trenutnom situacijom i podmire obaveze prema 63 zaposlena radnika Luke Brčko.

"Mi isplaćujemo redovno plate, novca imamo za to jer smo u prethodna tri-četiri mjeseca dosta dobro radili i dovoljno zaradili da ova tri -četiri mejseca , kada nema tolike zarade, prevaziđemo to"

Osim ekstremnih temperatura, bez padavina, na plovnost Save značajno utiče i činjenica da korito rijeke Save decenijama nije čišćeno.

"Prije dvije-tri godine bilo je nekakvih projekata za čišćenje rijeke Save međutim to je propalo, od kredita Svjetske banke nema ništa, o tome niko ništa ne priča tako da ćemo morati situaciju prihvatiti ovakvom kakva jeste" rekao je Marinko Viljušić, direktor JP Luka Brčko.

Revitazalicija Luke Brčko je također priča koja je bila izvjesna međutim i oko toga su ispali problemi, ali unutra Distrikta Brčko.

 

 

(BDC TV)

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com