Menu

Odbijen zahtjev Gorana Jelisića da bude prijevremeno oslobođen Istaknuto

timthumbHaški sud odbio je zahtjev bosanskog Srbina Gorana Jelisića da bude prijevremeno oslobođen sa izdržavanja kazne od 40 godina zatvora na koju je osuđen zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Brčkom 1992.

 

Predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, tu odluku donio je u maju ove godine, a danas je iz suda objavljena verzija za javnost.

 

Odbijajući zahtjev, sudija Theodor Meron precizirao je da će Jelisić izdržati dvije trećine kazne što je nužan uslov da njegov zahtjev bude razmotren tek u oktobru 2020.

 

Meron je, međutim, uslovno priznao umanjenje kazne Jelisiću od 1.440 dana, koju su mu odobrile vlasti u Italiji, gdje izdržava kaznu.

 

To umanjenje, međutim, prema Meronu, ne mora biti uračunato u dvije trećine izdržane Jelisićeve kazne, kada za to dođe vrijeme.

 

Zahtjev za prijevremeno oslobađanje Jelisić je podnio i na osnovu odluke italijanskog suda po kojem mu je kazna smanjena sa 40 na 30 godina zatvora.

 

Prema obrazloženju iz odluke sudije Merona, mjerodavna je, međutim, samo presuda koju je Jelisiću izrekao Haški tribunal.

 

Protiv prijevremenog oslobađanja Jelisića sudija Meron je u obzir uzeo i težinu zločina za koje je on bio osuđen.

 

Jelisić je pred Tribunalom u oktobru 1998. priznao krivicu za višestruka ubistva i nehumana djela u Brčkom tokom rata u BiH. Ta djela su kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Bio je optužen i za genocid, ali po toj tački nije proglašen krivim.

 

Apelaciono vijeće Tribunal potvrdilo je kaznu od 40 godina zatvora 2001., a Jelisić od 2003. kaznu izdržava u Italiji.

 

U odluci sudija Meron podsjeća da je Jelisić pred Tribunalom sam priznao da se nazivao "srpskim Adolfom Hitlerom čija je motivacija i cilj bilo ubijanje muslimana".

 

U italijanskom zatvoru, gde izdržava kaznu, Jelisić je, kako piše u odluci, proteklih godina radio u krojačkoj radionici i fabrici automata za kafu. Zatvorske vlasti opisuju ga i kao "stidljivog" i "rezervisanog", uz napomenu da je na kursu fotografije pokazao "značajnu umjetničku osjetljivost".

 

federalna.ba/Onasa

 

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com