Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Kadrić: U Distriktu najviše se izdvaja novca za grantove u odnosu na sve zemlje u Evropi

esed kadric info 90Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da je Pravobranilaštvo Brčko distrikta BiH ukazalo Skupštini da je u budžetu za 2017. godinu izdvojeno 79. miliona maraka za grantove što je, kako kaže, veliki iznos na budžet Distrikta.

 

"Upozoravaju nas da smo dužni povesti računa koliko izdvajamo novca za grantove i zato je taj dopis od Pravobranilštva jako koristan i dobar da na Skupštini raspravimo, razgraničimo i obavežemo Direkciju za finasije da napravi novi kontni plani i da ne svrstava sve novce u grantove. Postoje subvencije i zakonske socijalne obaveze koje izdvajamo, a to su preko 15 miliona maraka socijalnih davanja. Imamo monogo drugih zakonskih obaveza i ne može se sve svrstavati pod termin grantovi. Tako u javnosti se stvara percepcija da mi samo trošimo novce i ništa drugo ne radimo. Treba sve razgraničiti, a mora se i Direkcija uključiti", kazao je Kadrić.

 

Dodajući da se u Distriktu najviše izdvaja novca za grantove u odnosu na sve zemlje u Evropi.

 

"Naravno, i ja sam zagovornik da se što manje novca daje u one nepozicionirane grantove u smislu da se dodjeljuje određenim udruženjima, jer tedencija je u Brčkom da se svakodnevno, koliko sam obavješten u našem Sudu, registruju nova udruženja, kao npr. tri građanina formiraju udruženje i onda traže novce od Distrikta. To je poražavajuća činjenica, a posebno saznanje da se u Distriktu najviše izdvaja novca za grantove u odnosu na sve zemlje u Evropi", kazao je Kadrić.

 

Jedna od bitnih stavki Kadrić istiće i važnost da Vlada Distrikta predloži kvalitetan budžet.

 

"Jako je važno da Vlada Distrikt predloži kvalitetan prijedlog budžeta i spriječimo mogućnost da se amandmanski djeluje od strane zastupnika. Ukoliko su oni izabrali Vladu valjda trebaju imati povjerenja u svoju Vladu i da je predložila najbolji budžet. S te strane korekcije budžeta da se dodjeljuju grantovi nekim udruženjima cijenim neprimjerenim, ali nemam dovoljno političke snage i mnoge druge moje kolege koji zagovaramo da se s tom praksom prestane, jer će biti veliki teret u perspektive. Već u javnosti se stvara osjećaj da se eventualno radi o koruptivnim određenim aktivnostima", kazao je Kadrić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com