Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

Dani hljeba: Mališani iz vrtića posjetili kuću dobrog hljeba „Zea" Brčko Istaknuto

zea1Povodom međunarodnog dana hljeba, koji se u svijetu i kod nas obilježava 16. oktobra, mališani iz vrtića su posjetili pekaru „Zea" Brčko.

 

Djeca su imala priliku da čuju zanimljivosti o ovoj najvažnijoj životnoj namirnici, da nauče osnove o pripremi pravog hljeba, kao i o zdravoj ishrani čiji je hljeb sastavni dio.

 

Uz smijeh, šalu i pjesmu djeca su naučila nekoliko veoma bitnih informacija – da se pravi hljeb izrađuje od brašna, vode, soli sa ili bez malo kvasca, te da kažu ne aditivima, vještačkoj hrani i hemikalijama. Imali su mnogo pitanja, a najinteresantnije im je bilo da i oni, zajedno sa pekarima, zamijese tijesto i razvaljaju ga oklagijom.

 

"Sve više ljudi uviđa da je budućnost hljeba u stvari u njegovoj prošlosti, jer priča o hljebu je zapravo priča o civilizaciji. Hljeb je tradicionalno, tokom vijekova, bio osnovna namirnica ljudske ishrane. Ukoliko vratimo pravom hljebu počasno mjesto koje mu pripada, učinićemo veliki korak prema dobrom zdravlju. „ZEA – KUĆA DOBROG HLJEBA" želi da vrati zaboravljenom domaćem hljebu počasno mjesto na trpezi, te hljebove pravi ručno, od brašna, vode, soli i kvasca, baš kao nekada, bez aditiva, boja i drugih poboljšivača ukusa i izgleda", kazali su iz pekare "Zea" Brčko.

 

zea2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pekari su mališanima na zabavan način predstavili značajnost zdrave ishrane i da je neophodno stvoriti zdrave i pravilne prehrambene navike od malih nogu.

 

„Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da se družimo sa najmlađima i da im na zabavan način približimo značaj pravilne ishrane, jer zdravlje naše djece prije svega zavisi od toga šta jedu, te je neophodno da im usadimo zdrave i pravilne prehrambene navike od malih nogu. Hljeb je osnovna namirnica na cijeloj planeti i zato je bitno da jedemo pravi hljeb, bez aditiva i vještačkih boja. Proizvodnjom "Zea" domaćeg hljeba bez aditiva, pokazali smo da postoji alternativa upotrebi raznih pekarskih dodataka, te da se može izraditi hljeb na prirodan način, što su naši kupci i prepoznali." – ističu u pekari "Zea" Brčko.

 

zea3zea4zea5zea6zea7

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com