Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 3532

Brčko: Održano predavanje o značaju medicinske sestre u prevenciji i borbi protiv raka dojke Istaknuto

1027rakdojkepredavanje-678x381Udruženje medicinskih tehničara u Brčkom "Medicinar" je u saradnji sa Udruženjem građana "Brčansko srce" danas organizovalo predavanje na temu uloge sestrinstva u sprečavanju, otkrivanju i liječenju karcinoma dojke.

Tema je bitna, pa je i predavanje poučno. Značiće, zasigurno, ženama oboljelim od ove bolesti i zdravim ženama ali i, sa druge strane, medicinskim sestrama, koje će na ovaj način biti još svjesnije svoje značajne uloge u borbi sa opakom bolešću.

 

"Ovo predavanje smo organizovali u vidu podrške Udruženju građana "Brčansko srce". U mjesecu oktobru se obilježava dan borbe protiv karcinoma dojke, te pošto udruženje "Brčansko srce" redovno obilježava taj mjesec, mi smo se priključili njima i pokušali smo dati nekakav naš doprinos obilježavanju mjeseca borbe protiv karcinoma dojke" rekla je Sabaheta Ribić, predsjednica Komisije za edukaciju udruženja "Medicinar".

 

Predsjednica Komisije za edukaciju brčanskog Udruženja medicinskih tehničara dodala je da smatra kako će predavanje biti korisno svim ženama, a ne samo onima koje od ove bolesti boluju.

 

"Tema mog današnjeg rada jeste uloga i značaj medicinske sestre u prevenciji i ranom otkrivanju tumora dojke. Tumoru dojke, kao jednoj od bolesti koja je zaista uznapredovala, ne samo kod nas, već i u svijetu, dajemo akcenat jer su danas ovdje sa nama i predstavnice "Brčanskog srca" ovdje i ovim pitanjem im želimo još dati informacije vezane za rano otkrivanje tumora dojke sa područja zdravstvene njege i medicinske sestre" rekla je Jasmina Mulić, medicinska sestra, predavač.

 

Uloga medicinske sestre je jako velika u ovom pitanju. Ona se ogleda u prevenciji, a naročito savjetovanju da se redovno obavljaju samopregledi i, po potrebi, pregledi kod ljekara.

 

"Drago nam je danas da smo ovdje sa udruženjem "Medicinar", da zajednički realizujemo još neki projekat, dragon am je da imamo dobru saradnju. Poznato je da je oktobar mjesec posvećen ženama oboljelim od karcinoma dojke, tako da se u oktobru dešavaju razne akcije povodom toga i drago nam je da su i oni došli na ideju da danas pričaju o karcinomu dojke" rekla je Ramiza Musić, predsjednica Udruženja građana "Brčansko srce".

 

U mjesecu borbe protiv jedne od najopasnijih bolesti po žene, ali i sve ostalo vrijeme u godini, potrebno je napomenuti da se redovno vrše samopregledi, te da se, ukoliko se uoče bilo kakve promjene, na vrijeme jave ljekaru. Sa druge strane, žene starosti preko 40 godina su pod većim rizikom od ovog oboljenja, te se češće upućuju na ljekarske preglede. Jedno je sigurno – ovu bolest treba ozbiljno shvatiti i raditi na njenoj prevenciji.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com