Menu

Udruženje dijabetičara Brčko obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa Istaknuto

dijabet svjts ki dan brcko 2017Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH danas je obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa besplatnim mjerenjem šećera u krvi i pritiska na Trgu mladih, šetnjom kao i edukativnim predavanjem.

 

Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja dijabetičara Brčko distrikta BiH kazao je da se, nažalost, svake godine povećava broj oboljelih od dijabetesa i da građani moraju voditi računa o svom zdravlju.

 

"I ove godine mi smo za sve građane Distrikte obezbijedili besplatno mjerenje šećera u krvi kao i pritiska koje je radilo Udruženje "Medicinar" Brčko. Ovo je 14 godina kako naše Udruženje obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Ove godine Svjetski dan posvećen je ženama i pozivamo sve dame, ali i ostale građane, da vode računa o svom zdravlju i da kontrolišu svoje zdravlje. Građani su svjesni dijabetesa I često dolaze u naše Udruženje kako bi saznali nešto o dijabetesu. Mi trenutno imamo 1200 članova i, nažalost, svake godine se povećava broj oboljelih. Na našu sreću ove godine u Distriktu je manji broj oboljele djece od dijabetesa u odnosu na prethodne godine. Dijabetes je autoimuna bolest i građani bi trebali povećati fizičku aktivnost i da uravnoteže svoju ishranu", kazao je Vuković.

 

Besplatnom pozivu mjerenja šećera u krvi odazvao se i Hašim iz Brčkog koji kaže da na svu sreću nema dijabetes. Poručio je građanima da vode brigu o svom zdravlju.

 

"Sad sam mjerio šećer i dobar je 5,5mmol. Na svu sreću nemam dijabetes i niko u mojoj porodici. Narod bi trebao da povede računa o svom zdravlju, jer vidimo da danas dosta svijeta sve više postaje bolesno kao i djeca. Ako ne promijenimo svoj način života ne možemo ni dobro zdravlje očekivati", kazao je Hašim.

 

Pored bepslatnog mjerenja šećera u krvi I pritiska organizovana je i šetnja pod nazivom "Šetnjom do zdravlja", a nakon toga održano je i edukativno predavanje endokrinolog prim. dr. Mirjana Todorović na temu "Žena i diabetes mellitus".

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com