Menu

YouTube nakon pritiska počinje uklanjati ekstremističke videosadržaje

isGoogle je proteklih mjeseci počeo uklanjati ekstremističke sadržaje s YouTubea, koji ne prikazuju nasilje ili zagovaraju mržnju, objavili su američki mediji u ponedjeljak.

Novom politikom kompanija obuhvaćeni su videosadržaji u kojima se prikazuju pojedinci i skupine koje su SAD ili britanska vlada proglasile terorističkim, a u njima nema nasilja i govora mržnje koji je već ranije zabranjen na You Tubeu.

 

Navedeni pomak kompanija koje rukovode društvenim mrežama od dosadašnje politike njihovog djelovanja direktna je posljedica sve snažnijeg pritiska vlada.

 

YouTube je od ranije poznatim teroristima zabranio stavljanje videosadržaja, a novom politikom želi obuhvatiti i druge militante koji bi pokušali isto učiniti.

 

Među uklonjenim sadržajima su stotine snimaka ubijenog Anwar al Awlakija koji je regrutirao nove pripadnike Al Kaide svojim predavanjima o historiji islama. Riječ je o snimcima predavanja nastalih mnogo prije nego što je počeo pozivati na nasilje protiv SAD-a.

 

Predstavnik YouTubea, koji zbog sigurnosti nije želio biti imenovan, potvrdio je da je riječ o novoj politici kompanije, no nije želio odgovoriti kada se počela primjenjivati.

 

Podsjećamo, vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama vrše pritisak na YouTube da ukloni sve sadržaje povezane s ekstremizmom.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com