Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Počeo 10. jubilarni skup logističara LOGIN Brčko Istaknuto

1116-login-678x38110. jubilarni skup logističara LOGIN otvoren je danas u Brčkom. Organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta i u saradnji sa Lukom Brčko.

 

Skup logističara je izvrsna prilika da se prisutnima predstave privredni potencijali Brčko distrikta kroz prizmu djelovanja logističara.

 

"Ovo je podsticaj razvoju privrede, ne samo u Brčko distriktu nego u širem regionu. Sama činjenica da je ovo 10. skup ove vrste govori da je on opravdao svoje postojanje, postao tradicionalan i da je veliki podsticaj za privredu Brčko distrikta i BiH" rekao je prof. dr. Milan Tomić.

 

Uvodno predavanje na ovom skupu bilo je vezano uz perspektive logistike Brčko distrikta u transportnoj zajednici JI Evrope. Kako se moglo čuti, neophodno je unapređenje određenih privrednih resursa sa stanovišta logistike. Tu se prvenstveno misli na elektrifikaciju pruge koja ide od Tuzle prema Vinkovcima, koje je ranije bilo jedan od glavnih čvorova za protok roba željeznicom.

 

"Vrlo je bitno da uđemo u priču da se taj dio elektrificira, da imamo jednu željezničku prugu gdje ćemo moći pojeftiniti transport željeznicom. Jako je bitno da u narednom periodu izvršna i zakonodavna vlast u Brčko distriktu razmišlja o izgradnji modernog putnog pravca, da se spojimo na autoput Beograd – Zagreb i da se izradi moderan granični prijelaz, sa modernim carinskim terminalom, koji bi doprinio tome da naše robe brže i efikasnije idu prema Evropi" rekao je Jovo Ilić, izvršni direktor za logističke operacije Belisar Group.

 

Skup logističara bit će završen sutra svečanim potpisivanjem pisma namjere između Luke Brčko, Jadranskih luka, željezničkih operatera i brodara o uspostavi kontejnerskog terminala Brčko.

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com