Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Čudo na 100. spratu: Gradi se najviša urbana džungla

djNebeski vrt' u vijetnamskom gradu Ho Chi Minhu novi je projekt njemačkog arhitekta Ole Scheerena i njegovog arhitektonskog biroa.

 

Najviša od tri zgrade koje planira sagraditi u osiromašenom kvartu imena District 2. imat će 333 metra, a kompleks će uključivati i urbane vrtove i prave šume stotine metara iznad zemlje. Ideja je bila da zemlja dodiruje nebo, i obrnuto. Želimo 'otvoriti' prostor građanima, ali i prirodi, zelenilu, zraku. Nije mi bilo bitno koliko su zgrade visoke niti kako će to promijeniti vizuru i obrise grada, bitna mi je poruka iza projekta te da ljudi tamo mogu otići i pronaći mir – kaže arhitekt o kompleksu 'Empire City' koji bi trebao niknuti na poluotoku rijeke Saigon.

 

Osim stanova, komercijalnih prostora, ureda, vrtova te mjesta za druženje i okupljanje u kompleksu će biti i hotel. 'Empire City' trebao bi biti izrazito zelen. Njegovo dno i prvi katovi inspirirani su tropskim šumama Vijetnama, a kaskadna gradnja njihovom ruralnom topografijom polja riže. Zelene šume i vrtovi bit će i na višim katovima objekta, kao što je to kod poznatih zgrada 'Bosco Verticale' u Milanu. Njih je osmislio talijanski arhitekt Stefano Boeri koji pak na jugu Kine planira napraviti prvi 'grad-šumu' koja će doslovno gutati zagađenje iz zraka. Ovo će biti prvi pravi eksperiment jednog urbanog okruženja koje pronalazi potpunu ravnotežu s prirodom, rekao je Boeri o svom 'gradu-šumi' koji bi godišnje trebao apsorbirati 10 tisuća tona ugljičnog dioksida i 57 tona zagađivača zraka, a proizvesti 900 tona kisika godišnje, smanjiti temperature u regiji i omogućiti životinjama da se vrate na to područje.

 

I Scheeren napominje važnost ekologije i samoodrživosti, te naglašava kako njegove 'platforme sa šumama nisu za ukras ili pitanje trenda, već jedina moguća budućnost i suživot čovjeka i prirode'. Mnogi arhitekti su skeptični, čak napominju da će taj kompleks 'gutati' više energije i vode nego što će sačuvati, a kao primjer navode platforme šuma koje će po noći biti osvijetljene što je utrošak energije, neprirodno za floru i nepotrebno svjetlosno zagađenje.

 

No, mnogi se ipak slažu kako je utjecaj jednog takvog modernog zdanja i skupog objekta u centru grada poticaj i podsjetnik da su zelene oaze u urbanim sredinama važan dio matrice, pa možda tako djeluju kao podsjetnik stanovnicima i gradskim vlastima da paze na parkove, zeleno uređenje, slažu se mnogi kolege iz struke. Scheeren već dva desetljeća radi u Aziji, a 2010. su svečano otvorili zgradu MahaNakhon, sada najvišu u Indoneziji, a kompleks 'Interlace' u Singapuru proglašen je svjetskom građevinom godine 2015.

 

Piše: express.hr

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com