Menu

Ambasada SAD u BiH: Nema planova za vojnu bazu u Brčkom Istaknuto

ambTrenutno ne postoje nikakvi planovi za osnivanje vojne baze u Distriktu Brčko, potvrđeno je danas za N1 iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

 

Nakon što je objavljen najnoviji izvještaj Atlanskog savjeta, koji se referiše na jače vojno prisustvo SAD-a u Jugoistočnoj Evropi, te nakon interpretacija da će u Brčkom biti izgrađena nova američka baza, reakcije se nižu i danas.

 

Iz Republike Srpske stigle su osude, a kako je za N1 potvrđeno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ne postoje nikakvi planovi za osnivanje vojne baze u Brčkom.

 

'Mnoge nevladine i think-tank organizacije aktivno učestvuju u debatama o vanjskoj politici SAD. To je ključni dio demokratskog spektra; ipak, izvještaj Atlanskog savjeta ne predstavlja zvaničnu poziciju Vlade SAD. Trenutno ne postoje nikakvi planovi za osnivanje vojne baze u Distriktu Brčko'', potvrđeno je za N1 iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

 

Podsjećamo, u medijima se mogla pročitati izjava izvršnog potpredsjednika Atlantskog savjeta SAD Dejmona Vilsona koji je kazao da bi SAD u Brčkom mogle da otvore svoju veliku vojnu bazu, čime bi pokazale da im je i dalje u interesu prisustvo u ovom dijelu Evrope.

 

(N1)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com