Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Zavod za zapošljavanje Brčko dodijelio diplome o završenom kursu iz preduzetništva Istaknuto

1221zzzcertifikati-678x381Nakon trosedmične obuke iz oblasti preduzetništva, koja je jedan od tri realizovana kursa brčanskog Zavoda za zapošljavanje, danas su polaznicima dodijeljene diplome o uspješno završenom kursu. Pored toga, biće još nekoliko obuka u organizaciji Zavoda, koje će licima na ovoj evidenciji sigurno koristiti u pronalaženjenju posla ili pokretanju sopstvenog.

 

Sve ukupno za kurseve ZZZ-a Distrikta Brčko prijavljeno je oko 400 polaznika.

 

"ZZZ je učestvovao, kako u ovoj obuci, tako i u nizu drugih obuka koje smo ponudili u paleti za ovu godinu, kroz program aktivne politike zapošljavanja. Osim ove obuke vezane za preduzetništvo imali smo obuke u ponudi za njemački jezik, gdje je bio ekstremno veliki odaziv, engleski jezik, informatiku, za vođenje poslovnih knjiga, pored toga smo imali ponudu za office paket, odnosno za programiranje, itd." rekao je Admir Galijatović, šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju Brčko distrikt BiH.

 

Neke od navedenih obuka još uvijek nisu sprovedene zbog tenderskih procedura, a zasad su realizovane tri – iz preduzetništva, vođenje poslovnih knjiga i njemački jezik. Za ovu namjenu je zasad odvojeno oko 50 000 KM.

 

"Sva finansijska konstrukcija potiče iz ZZZ Brčko distrikta BiH i jedna je od programskih aktivnosti Zavoda, a spada u programsku aktivnost aktivnih mjera zapošljavanja, odnosno pripreme lica za zapošljavanje kroz prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, odnosno neformalno učenje i sticanje nekih znanja i vještina koje nisu imali mogućnost steći u formlnom obrazovanju" rekao je Galijatović.

 

Najveći je odaziv je bio za kurs njemačkog jezika – i to preko 200 polaznika. Planirano je da se uskoro održe i kursevi engleskog jezika, ali i neki drugi, informatički. Obuka koja je danas dodjelom diploma okončana imala je tridesetak članova.

 

"Ovo je diploma o uspješno završenom kursu iz preduzetništva i samozapošljavanja. Prethodne tri sedmice imali smo priliku da steknemo određene vještine koje će nam svakako koristiti u kreiranju biznis plana, a prilikom apliciranja za javni poziv u samozapošljavanju" rekao je Željko Novaković, učesnik obuke.

 

Uprkos kratkom trajanju kursa, polaznici su usvojili osnove ove materije.

 

"Zadovoljna sam obukom jer sam uspjela da proširim svoja znanja vezano za te teme. Kurs je veoma kratak i ne možemo očekivati da ćemo za tako kratko vrijeme naučiti jako puno ali bih zaista htjela da pohvalim gospođu Milijanu Simić koja se zaista trudila da nam skrene pažnju na ono što je najvažnije" rekla je Mirjana Panović, učesnica obuke.

 

"Svi učesnici mogli su da nauče šta je to preduzetništvo, biznis plan, ideje, kako da izrade biznis plan i uspješno se prijave nan eke javne pozive koje ZZZ izdaje" rekla je Milijana Simić, predavač obuke preduzetništva i samozapošljavanja.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com