Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Brčko: Održan okrugli sto na temu suočavanja sa stigmatizacijom i radikalizacijom Istaknuto

1229proniokruglis-678x381"Proni" centar za omladinski razvoj je danas održao okrugli sto sa temom "Suočavanje sa problemom stigmatizacije i radikalizacije u BiH i regionu". Ova aktivnost je organizovana u okviru projekta "Borba protiv stigmatizacije kroz osnaživanje i promjenu stavova" koji realizuje "Centar za demokratsku tranziciju" iz Podgorice uz podršku Evropske komisije.

Borba protiv predrasuda, kažu učesnici projekta, posebno je važna za budućnost. Ova grupa se bori protiv stigmatizacije i etiketiranja od aprila ove godine. Projekat prve radionice ovog tipa bila je online anketa sa preko 1200 učesnika iz 8 zemalja, koja je za početak dala uvida u rasprostranjenost radikalnih stavova i predrasuda na Balkanu i u Evropi.

 

"Projekat je započeo u aprilu 2017. godine prvom radionicom u Crnoj Gori u Budvi. Ta radionica okupila je 50 učesnika iz 8 zemalja i podijelili smo se u dvije grupe – zemlje zapadnog Balkana i zemlje iz EU. Učesnici zapadnog Balkana bile su Crna Gora, Srbija, Makedonija i BiH, dok su iz EU učesnici bili iz Belgije, Italije, Mađarske i Nemačke. Projekat te radionice bila je jedna online anketa" rekao je Stefan Savčić, novinar.

 

"Ja bih samo htela da kažem da smo u saradnji sa psihologom uradili psihosocijalnu analizu rezultata ove ankete sprovedene u 8 država, rezultati istraživanja su predstavljeni na okruglom stolu" rekla je Jovanka Radovanović, OC "Proni" Brčko distrikt BiH.

 

Na današnjem okruglom stolu su učestvovali predstavnici centra "Proni" i novinari, i to pretežno mladi, od kojih je svako radeći na projektu imao određene zadatke, te su ih i prezentovali.

 

"Ono što se pokazalo u dosadašnjem radu i razgovorima jeste da je stanje malo prenapuhano i da mediji imaju dosta jak značaj u okviru propagande. Zato trebamo koristiti medije da obrnemo te stavove. Mada ima radikalizacije i ekstremnih stavova kod nas, ali ne toliko koliko ljudi misle. Ja govorim ovdje o mlađoj generaciji, ljudima do 30-35 godina" rekao je Nikola Lero, novinar.

 

Iako, kako jedan od izlagača kaže, pretjerano radikalni stavovi nisu pojava koja je u porastu među mlađom generacijom, islamofobija je, recimo, tvrdi drugi istraživač na ovom projektu, sve češća.

 

"Što se tiče moga dijela na ovom projektu, ja sam bio angažovan da na temu "Stigmatizacija imigranata i islamofobije" napravim jedan članak, i ja sam izabrao jednog momka i napravio interviju s njim. On je bio azilant u Njemačkoj i imao je to iskustvo. Njega sam izabrao upravo da bih pokazao mladim ljudima da prije nego što izgrade određene stavove i etiketiraju određenu grupaciju – prije svega upoznaju određene ljude kako bi donijeli svoj konačan sud" zaključio je Aleksandar Ganilović, novinar.

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com