Menu

Brčko: Bolnica dobila četiri nova anesteziološka aparata Istaknuto

0111bolnicaaparat-678x381Bolnica u Brčkom juče je dobila 4 nova aparata za anesteziju. Veoma je bitno, kažu iz uprave, da se, s napretkom tehnologije i aparatura u ovoj zdravstvenoj ustanovi obnavlja, al ii da se nabavljaju aparati koji su u deficit, ili zamjenjuju oni koji su već dotrajali.

Ova četiri nova aparata nabavljena su iz sredstava Odjeljenja za zdravstvo, budući da se radi o većoj investiciji.

 

"U toku prošle godine mi smo imali problema sa anesteziološkim aparatima. Inače, to su aparati koji su stari 12-13 godina. U jednom periodu su 3 aparata bila pokvarena, tako da smo bili u situaciji da se obratimo bolnici u Bijeljini i oni sun am posudili jedan anesteziološki apparat koji je bio tu sve dok mi svoje nismo popravili, evo, tad je već pokrenut tender sad je to okončano i dobili smo 4 nova, savremena, anesteziološka aparata" rekao je Dušan Stokić, direktor Bolnice Brčko distrikt BiH.

 

Direktor Bolnice je prokomentarisao da će, bez sumnje, ova aparatura umnogome olakšati rad u operacionim salama. I u posljednje vrijeme se radilo na nabavljanju novih aparata, od čega su pojedini pribavljani od sredstava same Bolnice.

 

"Mi iz sopstvenih sredstava, znači JZU, u toku godine odvoji koliko može određena sredstva i nabavljamo neke prioritetne aparate koji nisu iz klase najskupljih aparata. Prije mjesec – dva dana smo kupili ultrazvučni aparata za Odjeljenje pedijatrije, koje do sada nije imalo taj aparat, a potrebno je. Zatim smo prije toga mjesec – dva dobili aparat za Odsjek urologije. Raspisali smo i tender za kolonoskop, međutim, tu je bilo nekih tehničkih problema i taj tender će biti ponovljen."

 

Ni ovdje svakako, prema planovima, nije kraj. Bolnica izdvaja sredstava koliko može, a i u kapitalnom budžetu su planirana sredstva za ovakve nabavke.

 

"U toku su nabavka dva važna, najskuplja aparata. To je apparat za kompjuteriziranu tomografiju – CT, to je specifikacija već poodavno spremna, međutim, sad se vrše neke finalne provjere tog tendera, jer ti tenderi koji su milionski, mora se sve dobro pripremiti i sve provjeriti."

 

Drugi aparat koji je planiran da se nabavi i tender koji slijedi je za magnetnu rezonancu. Ova dva aparata zajedno trebalo bi da koštaju oko 4-5 miliona maraka.

 

"To su najskuplji aparati, veoma bitni. Evo godinu dana i više Bolnica nema CT, što je u ovim uslovima nedopustivo i značajno otežava rad i povećava upućivanje u druge ustanove, ali, evo – čekamo i zbog toga nam je izuzetno stalo da se ta nabavka završi što prije" rekao je Stokić.

 

Pored toga, postoji i problematika nedostatka prostora. Jer, recimo, prostor gdje se sad nalazi apparat za magnetnu rezonancu nije adekvatan za tu namjenu i novi apparat se neće tu moći smjestiti. Tako da je in a tome potrebno raditi i neka potencijalna rješenja su već u planu.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com