Menu

Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH Brčko: Salim Bašić iznio je niz netačnih i neistinitih podataka Istaknuto

armija rbihKoordinacija boračkih udruženja Armije RBiH Brčko distrikta BiH uputilo je demant vezano za istupe u medijima Salima Bašića o nezakonitim radnjama koje su se dešavale u proteklim godinama, a koje su vezane kroz raspodjelu sredstava jednokratne novčane pomoći Boračkoj populaciji AR BiH za rješavanje stambenih pitanja.

 

Demant prenosimo u cijelosti:

 

U cilju što objektivnijeg informisanja javnosti a naročito boračke populacija iz reda pripadnika i članova Organizacija AR BIH želimo ovim putem da javnost informišemo o sljedećem. Gospodin Salim Bašić je u prilogu na portalu Otisak.ba od 30.12.2017. godine i od 03.01.2018.godine na pres konferenciji koju je istog dana zakazao iznio niz netačnih ,tendeciozni i neistinitih podataka kako bi u javnosti stvorio sliku o nezakonitom trošenju sredstava predviđenim za sanaciju i rekonstruciju stanbenih jedinica boračke populacije A RBIH, a koja su dodijeljivana putem granta za te namjene iz budžeta u prethodnom periodu. U boračkim Udruženjima kao prvo se ne nalazi nikakva kriminalna grupa koja po Bašićevim riječima djeli sredstva na ne transparentan način obzirom da prilikom Odluke vlade o utrošku sredstava u tu svrhu za tekuču godinu se traži prijedlog za člana komisije da ravnopravno učestvuje u radu iste a odluku o tome na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, i Službe za boračko invalidsku zaštitu donosi Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne iHercegovine. Isto tako javnost treba da zna a naročito članovi boračkih populacija da sredstva koja su dodjeljivana pojedincima u proteklim godinama nikada nisu prelazila iznose od po 20.000 a kamoli 40.000 KM kako se to kategorički navodi u saopštenju i pres konferenciji Salima Bašiča kako je izjavio preko tala i kreveta obzirom da se programom o utrošku istih tačno precizira iznos dodiljenih sredstava. Smatramo da ovakav istup Salima Bašića je teška uvreda prije svega za porodice, supruge i majke svih naših šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.


Boračka Udruženja A RBiH koja čine Koordinaciju boračkih Udruženja u Brčko distriktu BiH su održala sjednice svojih Upravnih odbora gdje je povodom istupa Salima Bašića u medijima donijela zaključak da sve ono što je izneseno u medijima a tiče se nezakonitosti koje su navodno provođene u proteklom periodu, je mišljenja da nije do sada bilo nikakvih nezakonitih aktivnosti koje su bile vezane za projekte pomoći u sanaciji i rekonstrukciji stambenih jedinica svih boračkih kategorija A R BiH u proteklom periodu i naglašava da će ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotrebe i manipulacije javnosti, a naročito članstva koje okupljaju i rade na poboljšanju materijalnog statusa boračkih katergorija A RBiH, iskoristiti sve svoje zakonom predviđene mogućnosti i poduzeti mjere u sankcionisanju svih onih koji su svojim izjavama putem medija iznijeli niz netačnih,tendencioznih i neistinitih podataka.

 

Koordinacija boračkih Udruženja poziva sve one koji smatraju da se u proteklom periodu sredstva za sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica boračkih populacija dojeljivana na netransparentan način, da u okviru svojih organizacija daju svoj doprinos kako bi u narednom periodu ta vrsta raspodjele bila što transparentnija. Ističemo da je u poslednje vrijeme, naročito od kada je za šefa Odjela za zdravstvo i ostale usluge imenovan doktor Sabrija Čandić, komunikacija i saradnja sa Službom za boračko invalidsku zaštitu na čelu sa gosp. Senadom Bešićem je znatno bolja što je rezultiralo poboljšanjem u korištenju prava boračkih populacija te apsolutno stojimo i podržavamo rad svih dosadašnjih komisija i stojimo iza rada naših članova komisije u svim dosadašnjim programima.

 

Imajući u vidu sve gore navedeno Koordinacija boračkih Udruženja smatra da sve što je izneseno i plasirano u javnosti i način na koji je to urađeno, obzirom na ukupnu političku situaciju u lokalnoj zajednici kakav je DC Brčko, a i političku situaciju koja vlada u ostatku Bosne i Hercegovine da iza svega stoje neke nove politike koje pokušavaju i na ovaj način preko leđa boračke populacije iz reda A RBiH da nametnu svoje politike i na taj način utvrde svoj status na lokalnom nivou.


Koordinacija boračkih udruženja prepoznavši nastojanja svih onih politika koje pokušavaju da izraze svoje nezadovoljstvo preko boračkih populacija neće sigurno dozvoliti da se tako nešto desi u periodu koji je ispred nas.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com