Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Predsjednik SAD Donald Trump naredio Nasi da pošalje tim astronauta na površinu Mjeseca, pronađena mreža tunela

mjesecAmerička svemirska agencija (NASA) otkrila je tunele koji vode duboko ispod površine Mjeseca, za koje je procijenjeno da bi mogli da budu idealni za novu lunarnu bazu.

 

"S obzirom na njihovu veličinu, oblik, osvjetljenje i geološko okruženje, riječ je o dobrim kandidatima za lunarnu bazu", rekao je vođa istraživanja doktor Pakal Li.

 

Do otkrića tunela naučnici su došli proučavajući snimke površine, na kojoj su se mjestimično vidjele rupe. Pokazalo se da su rupe zapravo otvori tunela, koji su nastali, najverovatnije, u vrijeme dok je na Mjesecu još bilo vulkanske aktivnosti.

 

Oko Mjesečevog ekvatora otkriveno je dvjestotinjak sličnih otvora, a novi su uočeni na Sjevernom polu. U Nasi smatraju da bi neki tuneli duboko mogli da kriju i smrznutu vodu, što bi u tom slučaju bilo veliko olakšanje za buduće misije na Mjesecu, jer bi za putovanja mogle da raspolažu dodatnim prostorom i težinom.

 

Predsjednik SAD Donald Trump naredio je Nasi da pošalje tim astronauta na površinu Mjeseca.

 

"Naš sljedeći korak trebalo bi da budu dalja istraživanja, da potvrdimo kako su ove rupe zaista ulazi u tunele te, ako jesu, sadrže li oni led", zaključio je doktor Li.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com