Menu

Shell odustao od istraživanja nafte u BiH, ali dolaze drugi Istaknuto

nafta-bih Holandska kompanija je za prvu fazu planirala ulaganje od 700 miliona dolara samo da bi potvrdila nalazište, prije početka eksploatacije. U planu je bilo da se uradi pet bušotina, dubine najmanje 8 kilometara, koje bi koštale oko 75 miliona američkih dolara.

Naftna kompanija Shell je i zvanično odustala od istraživanja i eksploatacije nafte u Federaciji BiH. Vlada tog entiteta već pravi nove planove i do kraja godine će raspisati javni poziv za kompanije, koje bi mogle da nastave ono što je holandski gigant započeo.

Stipo Buljan, sekretar u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva FBiH rekao je za Faktor da u ovom slučaju nije bilo nikakvih političkih, ili nekih drugih konotacija, već da je Shell takvu odluku donio na osnovu procjene da u ovom momentu Bosna i Hercegovina nije prioritetno područje na njihova istraživanja i buduću eksploataciju.

Novi planovi

– Shell je u ovom momentu definitivno odustao. To su uradili samo zato što im naše područje u ovom trenutku nije prioritet za ulaganje, a ne zato što na tom području nema nafte – rekao je Buljan.

On je naglasio da se već sada radi na planovima koji će rezultirati javnim pozivom najkasnije do kraja godine, čime bi područje Dinarida, ponovo bio predmet interesovanja neke druge kompanije.

– Nama je Shell ostavio svu dokumentaciju koju su izradili, a koju možemo koristiti. Uradit ćemo i nova aero-snimanja i tako ćemo imati kompletnu dokumentaciju. Radimo i na sastavljanju tima koji će raditi na tenderskoj dokumentaciji. Nemamo puno ljudi u ekipi, ali vjerujem da ćemo u roku od mjesec dana, objaviti novi poziv – rekao je Buljan.

Nafte na području gdje je Shell trebao vršiti početna istraživanja definitivno ima, ali za potvrdu toga su bila potrebna ogromna sredstva.

Holandska kompanija je za prvu fazu planirala ulaganje od 700 miliona dolara samo da bi potvrdila nalazište, prije početka eksploatacije. U planu je bilo da se uradi pet bušotina, dubine najmanje 8 kilometara, koje bi koštale oko 75 miliona američkih dolara. No, nakon što su okončali projektnu dokumentaciju Holanđani su napustili BiH, poručivši Vladi Federacije da nemaju namjeru nastaviti posao, ali da budućem partneru mogu ustupiti svu dokumentaciju o ležištima, prije svega na području Drežnice.

Da nafte na ovom području ima, postoji potvrda još od prije rata, kada je na području Drežnice iz dvije bušotine pronađen trag nafte.

Zavod za geologiju Federacije BiH, uradio je preliminarnu analizu matičnih stijena sa područja Dinarida, a po dobijenim rezultatima, u zvaničnom dokumentu, najperspektivnija područja Federacije BiH nalaze se na prostoru Stoca, Mostara, Drežnice, Tomislavgrada, Livna i Glamoča.

Kao u Albaniji

Do sada su potvrđena četiri od pet pokazatelja postoji li nafta u oblastima Dinarida. Za ovo je bila potrebna samo fizička potvrda, odnosno da se krene sa bušenjem. U međuvremenu su dobiveni i identični rezultati istraživanja o tlu s onima iz Albanije i juga Italije u mjestu Val Diagra gdje postoji jedno od najvećih nalazišta nafte u Evropi.

Rusi zauzeli pola Majevice

Eksperti iz Naftne industrije Srbije prije nekoliko godina objavili su rezultate preliminarnog istraživanja naftnih ležišta na planini Majevici, na području općine Lopare. Posao je urađen po nalogu nekoliko ruskih kompanija, koje su nakon privatizacije Rafinerije u Bosanskom Brodu dobile i gratis cjelokupna istraživanja iz predratnog perioda o naftnim ležištima na području sjeveroistočne Bosne, vrijedna nekoliko miliona maraka. Na osnovu njih, srbijanski eksperti su zakopali probne bušotine i pri tome potvrdili – nafte ima!

Ležište nafte potvrđeno je u Loparama, a na osnovu ranijih istraživanja „naftna rijeka" prostire se od Teočaka, odnosno jezera Sniježnice, pa preko Požarnice i zapadnih padina Majevice, sve do Tuzle. Drugi krak tog istog ležišta ide od Teočaka ka Čeliću i Brčkom i završava se u blizini naselja Tinja kod Srebrenika. Procjene govore da je samo pod Majevicom oko 50 miliona tona nafte, odnosno rezerve za narednih 30 godina.

Nafta izvire u avlijama

Na nekoliko lokacija u podmajevičkim selima Bare i Požarnica, smještenim nekoliko kilometara izvan Tuzle, prisutne su bušotine u kojima se nalazi nafta. Vlasnici zemlje na kojoj se nalaze bušotine sebe zovu bosanskim šeicima.

– Valjda će neko doći i pogledati ove izvore. Žao mi je da nafta svaki dan otiče u rijeku – jada se Hajrudin Bilalić, vlasnik tri bušotine, pozivajući sve zainteresovane Bosance i Hercegovce da dođu do njegovog imanja u Barama i kupe sebi bosanske nafte. Kaže cijena je sitnica – litar za jednu marku!

(D. Tanić/Faktor.ba/Foto: EPA)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com