Menu

Brčko: Jačanje sistema zaštite od požara Istaknuto

0205zaimovic-678x381Tokom vikenda je u Brčkom upriličena svečana dodjela diploma članovima DVD Gornji Rahić, koji su položili ispit za profesionalnog vatrogasca. Na taj način članovi dobrovoljni vatrogasnih društava uzimaju aktivno učešće kada je u pitanju odgovor iz sfere vatrogasne službe.

 

 

 

Na području Brčko distrikta formirano je pet dobrovoljnih vatrogasnih društva. Raspoređena su u Bijeloj, Sandićima, Maoči, Gornjem Rahiću i u gradu Brčko. Trenutno broje oko 100 članova.

 

"Minimalna obuka traje šest mjeseci, što je provedeno i u ovim slučajevima. Nakon perioda obuke slijedi polaganje završnog ispita. Predstoji nam polaganje još u Bijeloj i time završavamo taj proces" rekao je Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost.

 

Na taj način bi sistem zaštite od požara trebao biti dodatno pojačan. Nažalost, dobrovoljna vatrogasna društva još uvijek nemaju obezbijeđen adekvatan prostor, mada postoji namjera od strane nadležnih u Vladi da i taj problem bude riješen.

 

"Vlada je obezbijedila određeni dio sredstava dostatan za obuku i polaganje ispita, te dio opreme koja im koristi za redovne aktivnosti. Nedostaje nam dio opreme, za šta su potrebna i finansijska sredstva, ali ćemo i tu vrstu pomoći obezbijediti u narednom periodu."

 

Iako je bio popriličan broj zainteresovanih, nisu svi uspješno prošli obuku za profesionalnog vatrogasca. Također je primjetno da i dalje među dobrovoljnim vatrogascima nema žena.

 

"Moram da napomenem da je to vrlo zahtjevan i težak posao ali ne sumnjam da su žene sposobne odgovoriti tim zadacima" rekao je Zaimović.

 

Osim obuka unutar DVD-a planirano je da Profesionalna vatrogasna jedinica u Brčkom ove godine bude pojačana sa još 35 profesionalnih vatrogasaca, kako bi bili popunjeni područni vatrogasni domovi u Prutačama, Bijeloj i Sandićima.

 

http://brcko.tv/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com