Menu

baner for web jpg

Osmanović: Izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju rješava se problem vezan za akreditovanje visokoškolskih ustanova Istaknuto

Senad Osmanovic info 2016U skladu s Odlukom Skupštine Brčko distrikta BiH Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama održala je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH. Učešće u javnoj raspravi kojoj su prisustvovali predsjednik i dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta, Esed Kadrić i Ivo Filipović, uzeli su predstavnici stručne javnosti, predstavnici Ekonomskog fakulteta, Visoke škole „Empirika", Evropskog i Internacionalnog univerziteta u Brčkom.

 


Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje rekao je da se izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju rješavaju dosadašnji problemi vezani za akreditovanje visokoškolskih ustanova. Jedna od ključnih izmjena i dopuna je i razdvajanje upravnog od inspekcijskog nadzora.


- Cilj izmjena i dopuna Zakona jeste da se riješe nedostaci koji su prepoznati proteklih godina, a koji se uglavnom odnose na probleme akreditovanja i licenciranja visokoškolskih ustanova – rekao je Vukašin Panić, predsjedavajući Komisije za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama.

 

Predstavnici nadležnog odjeljenja i skupštinske komisije istakli su da se očekuje da stručna i javna rasprava ukažu na eventualne nedostatke u ponuđenom tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju prije njegovog razmatranja i usvajanja u Skupštini, u drugom čitanju.

 

Javna rasprava foto 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Svi očekujemo da će se izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH unaprijediti stanje u ovoj oblasti i stvoriti pravni okvir koji će omogućiti da prevaziđemo nesporazume i nesuglasice - rekao je Siniša Bilić, dekan Fakulteta za menadžment Internacionalnog univerziteta u Brčkom.

 

Dodao je da bi prije svega trebalo donijeti pravilnik za obnavljanje procesa akreditacije kako bi univerziteti mogli dokazati da posjeduju određene kvalitete u skladu sa standardima u oblasti visokog obrazovanja.


Komisija za obrazovanje, sport, kulturu i saradnju s vjerskim zajednicama sumirat će rezultate javne rasprave i podnijeti izvještaj Skupštini.

 

U skladu sa skupštinskom Odlukom o sprovođenju javne rasprave, Komisija je zadužena da zapisnik s javne rasprave dostavi zastupnicima najmanje 15 dana prije upućivanja Nacrta ovog zakona u proceduru drugog čitanja.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com