Menu

Brčko: Kako osnažiti žene u poduzetništvu? Istaknuto

0306zenepoduzetnice-678x381Udružene žene Brčko distrikta su u povodu predstojećeg Dana žena organizovale niz događaja s ciljem obilježavanja ovog, za njih, važnog datuma. Cilj je pokazati da su žene sposobne kvalitetno djelovati u svim sferama društva, ali i podsjetiti koliki je značaj jake žene u današnjeg društvu.

 

 

Udružene žene Brčko distrikta odlučile su djelovati jedinstveno te na taj način pokazati kako i koliko kvalitetno može funkcionisati društvo temeljeno na principima ravnopravnosti i međusobnog uvažanja. Jedan od događaja u okviru obilježavanja Dana žena je i Okrugli sto na temu "Osnaživanje žena u poduzetništvu" ali i Svečana akademija na čijoj organizaciji su brižljivo radile proteklih mjeseci.

 

"Mi idemo i radno i svečano. Ovaj prvi dio ima za cilj podstaći žene koje hoće i mogu da rade, da bi se zaposlile i poboljšale ekonomsku situaciju svoje porodice. Mislim da su žene sposobne da se uhvate u koštac sa bilo kojim problemom jer danas u BiH 51% populacije čine žene. Žene su jače, brojnije, mogu i hoće" rekla je Munevera Kaloper, koordinatorka Udruženih žena Brčko distrikta BiH.

 

Organizaciji Okruglog stola pomoglo je Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu koje ima opredjeljenje da podstiče žene da se samostalno bave poduzetništvom.

 

"Kroz programe samozapošljavanja to već počinjemo uvoditi i raditi. Isto tako planiramo akcionim planom definisati šta je neophodno i šta bi doprinijelo podršci ženama" rekla je Amra Abadžić, šefica Pododjeljenja za privredni razvoj.

 

Brčko distrikt se svakako može pohvaliti svojim ženama poduzetnicama, koje su svojim radom i zalaganjem primjer kako žene mogu sve što hoće.

 

"Poduzetnica sam već 40 godina, uspješno djelujem sve vrijeme. Teško jeste bilo, bilo je i padova ali sam se uvijek dizala, sa novom snagom za uspjehom i odricanjem. Od žene se prvenstveno očekuje da bude dobra domaćica, majka, supruga a mora biti dobra i na poslu. Mi žene podnosimo taj teret malo teže ali vrijedi se boriti jer na takav način obezbjeđujemo sebi ekonomsku nezavisnost" rekla je Ismeta Rejzović, poduzetnica.

 

Istog mišljenja je još jedna uspješna brčanska poduzetnica Jasmina Fazlić, koja se već 29 godina uspješno bavi privatnim poduzetništvom. Kaže da je bilo jako teško i naporno, pogotovo u poratnom periodu kada se kretalo iz ničega.

 

"To znaju sve poduzetnice koje su to prošle u to vrijeme, kada smo morale dizati kredite sa jako visokim kamatama, kada nismo imali kome pokucati na vrata i reći da nam nešto treba. Kada sam uz to ja kao staratelj moje dvije kćeri, koje su sada već na studijama i u srednjoj školi, morala da plaćam puno veći iznos u državnom obdaništu kao poduzetnica. Nisam imala nikakve olakšice kao i druge poduzetnice u to vrijeme. Danas je to puno lakše ali uvijek može bolje" rekla je Jasmina Fazlić, poduzetnica.

 

Za kraj ove priče o brčanskim poduzetnicama, ženama velikog srca i jake volje i snage, prenosimo poruku naše sugrađanke koju je uputila svim ženama:

 

"Ne dajte se obeshrabriti. Vjerujte u sebe. Kako god ste dobre na biološkom polju, kao majke, supruge, kćerke, snahe, komšinice, možete biti dobre i kao poduzetnice. Družite se sa jakim, pametnim i hrabrim ženama. Učite od njih i odgajajte iste takve žene" zaključila je Fazlić.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com