Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Pogledajte kako je nastao cijeli univerzum u 10-minutnom ubrzanom videu

zemljKada pogledamo velike kosmičke događaje, čovječanstvo i naša planeta u svemiru su skoro beznačajni. Reditelj i producent John Boswell, poznati i kao melodyshep, kreirao je timelapse video u kojem za samo deset minuta možemo vidjeti nastajanje cijelog univerzuma od velikog praska pa sve do danas.

 


Boswellov video je poput mini dokumenarca o formiranju univerzuma. Svaka sekunda u videu predstavlja 22 miliona godina, a dok vrijeme protječe, Boswell objašnjava osnove svakog perioda formiranja univerzuma, od kreiranja prvih zvijezda, glaksija i crnih rupa.

 

Tek od šeste minute videa možemo vidjeti kako se počeo kreirati naš Sunčev sistem, dok se život na Zemlji pojavljuje tek u zadnjim sekundama videa.

 

Boswell kaže kako je kroz desetominutni video želio prikazati koliko su velike stvari i događaji koji su se odigravali milijardama godina iza nas te kako su ljudi zapravo mali u svemiru.

 

Američki reditelj poznat je po kreiranju jedinstvenih muzičkih remiksa i projekata koje je radio za naučnike kao što su Neil deGrasse Tyson ili Carl Sagan. Tvorac je serije autotune pjesama pod nazivom Symphony of Science.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com