Menu

Mirsad Đapo o planu poslovanja JP "Komunalno Brčko": "Veliki su poslovi pred nama" Istaknuto

Mirsad Djapo vd dir komunalno infoMirsad Đapo, v.d. direktor JP "Komunalno Brčko" danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o planu poslovanja ovog preduzeća i velikim poslovima koji će se naći pred rukovodstvom u narednom periodu.

 

 

Disciplina, imidž, komunikacija sa osnivačem

 

On je kazao da se u preduzeću trenutno radi i na uvođenju discipline kao i vraćanju imidža, dodajući da je uvjeren i da je osnivač preduzeća tj. Skupština Brčko distrikta BiH spremna pomoći.

 

"Željeli smo uvesti disciplinu i da vratimo imidž preduzeća. Također, obaveze ukupne u značajnijoj mjeri bi mogli smanjit za mjesec, dva i to uz uštede unutar firme. Ostaje jedna vrlo ozbiljna obaveza, a to je obaveza osnivača da u budžetu obezbijedi subvenciju za električnu energiju koja se naglo povećala. Tri miliona i 800 hiljada je ta ukupna razlika u cijeni bila. Nama je potrebno da osnivač subvenira bar dio troškova, jer otprilike najmanje 3 miliona maraka je crna rupa u finansijskom poslovanju. Na 3 miliona zatezna kamata je 1500 KM dnevno. I pogledajte apsurda, imate 120 miliona nepotrešenih u budžetu, imate grantove koji su uvijek bili iznad okvira i imate preduzeće koje plaća ogromne zatezne kamate. Uvjeren sam da je to osnivač spoznao, jer vidim značajne iskorake da nam se želi pomoći. Ovo je još jedan apel kako bi se stanje saniralo", kazao je Đapo.

 

Povećanje cijena odvoza smeća i uvođenje 2,5 KM na vodomjer

 

Na konferenciji za novinare Đapo je govorio o povećanju cijena odvoza smeća kao i plaćanju 2,5 KM za vodomjer koje će se dodatno naplaćivati uz redovnu potrošnju vode.

 

"U planu poslovanja sastavni dio okvira koji imamo su i dvije odluke koje za građane nisu popularane. Deset godina praktično one nisu bile aktuelne, a riječ je o cijeni smeća koja je predviđena sa PDV-om 8,75 KM i po vodomjeru kada je rijeć o domaćinstvima 2,5 KM. Cijena vode se ne bi povećala, ali se uvodi cijena vodomjera koja postoji svugdje u okruženju i služi za instalacije i održavanje. Pred nama je bio i nacrt i analize kako utvrđivati cijene vode i struje i ta metodologija koja mi je bila predočena pokazivala je i potrebu, da bi bili samoodrživi, povećanje cijene vode preko 40%. Ja sam od Upravnog odbora tražio da u ovom momentu u to ne ulazimo. Ovo je bilo nužno za vodomjer. Odvoz smeća i radna Jedinica vodovod i kanalizacija bi bili na nuli. Sada su preko 700 hiljada u minusu. Ovim postupcima JP "Komunalno Brčko" dovodimo u stanje, odnosno u ove dvije radne jedinice bi krenule ispočetka", kazao je Đapo.

 

Elektronski sistem i obilazak kuća

 

Pokrenuta je i potreba da 120 hiljada računa za vodu, struju i smeće prođe kroz elektronski sistem, kazao je Đapo dodajući da će se poslije toga i fizički obići svaka kuća.

 

"Ja sam pokrenuo potrebu da 120 hiljada računa koji se izdaju za vodu struju i smeće prođe kroz elektronski sistem, a poslije toga na terenu će se fizički obići svaka kuća. Već sada, odnosno trećina računa se vodi na nekom drugom ili nisu uvedene u sistem koji imamo. Mnogi građani još uvijek ne plaćaju ni smeće, pa ni vodu. Taj proces će trajati tri mjeseca", kazao je Đapo.

 

Problem zalihe

 

Drugi problem u JP "Komunalno Brčko" su zalihe koje se vode u iznosu od 2,5 miliona maraka, kazao je Đapo dodajući da se konačno mora staviti crta na sve "magle" koje su prisutne u ovom preduzeću.

 

"Drugi problem unutrašnji su zalihe. U ovom preduzeću po popisu Centralne komisije koju smo sad imali, zalihe se vode na 2,5 miliona. To dobar domaćin, menadžer, privrednik ni na jednom nivou ne bi smio dozvoliti. U kakvom su stanju zalihe i šta se tu dešava tek će se sad utvrditi. Svaki šaraf, dugme ima da se prebroji i da se vidi u kakvom je stanju, da se vidi njegovo porijeklo i da se oko toga zauzmu konačni stavovi. Vjerujem da će to promijeniti neku sliku ovog preduzeća, ali s ovim planom poslovanja i novim početkom mi moramo staviti crtu na sve ove "magle" koje su prisutne u ovom preduzeću", kazao je Đapo.

 

Smanjivanje visokih plata...

 

Nakon plana poslovanja Đapo je naglasio da slijedi trogodišnji plan i korekcija plata gdje će se visoke plate smanjiti, dok će se plate koje su nepravedno smanjene za 10% radnicima koji rade na ulici, uslugama vratiti na prethodno stanje. On je kazao da niko neće ostati bez posla i da su veliki poslovi pred rukovodstvom preduzeća.

 

"Odmah poslije plana poslovanja ide trogodišnji plan i korekcija plata. Visoke plate će se smanjiti na budžetske i biće značajno smanjene i naravno one od 10%, koje su po meni nepravedno smanjene ljudima koji rade na uslugama, ulici, vratit ćemo koje su prije imali. Nadam se da ćemo do polovine godine imati i novu sistematizaciju. Poslovni procesi su ovdje pokidani, neodgovaraju nikakvoj funkciji preduzeća, imate 20 službi, 14 sektora, ne znam gdje se odgovornost krije u svim tim procesima itd. U preduzeću gdje je 50 ekonomista ne znam ni čime rukovode, preduzeće gdje imate paralelne poslove i u više jedinica isti poslovi se obavljaju itd. Veliki su poslovi pred nama i unutarnja reorganizacija neće dovesti do privatizacije bilo kojeg dijela preduzeća niti će bilo koji radnik ostati bez posla", kazao je Đapo.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com