Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Održana radionica "Karijerno usmjeravanje i savjetovanje" za učenike brčanskih srednjih škola Istaknuto

karije9U organizaciji OC "Vermont" Brčko i finansijsku i tehničku podršku Vlade Brčko distrikta BiH i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH danas je u Omladinskom centru u Brčkom održana edukacija za učenike iz brčanskih srednjih škola pod nazivom "Karijerno usmjeravanje i savjetovanje".

 

 

Damir Randenković, direktor OC "Vermont" Brčko kazao je da je ovo jedan od najvećih projekata koje je brčansko obrazovanje u posljednjih deset godina imalo, a koje je vezano za karijerno savjetovanje i usmjeravanje mladih u Brčkom.

 

"Ovo je jedan od najvećih projekata koje je obrazovanje Brčko u posljednjih deset godina imalo, a vezano je za karijerno savjetovanje i usmjeravanje maldih u Brčkom. Želja nam je bila da uključimo mlade da sami kažu šta je to i koja je njihova želja oko obrazovanja, studiranja, zapošljavanja, a da s tim u vezi i struka kaže svoju riječ i koje su mogućnosti. Kroz ovaj projekat uključujemo sve osnovne i srednje škole, ali vjerujem i nekih sedamdesetak fakulteta iz BiH i okruženja, te nekoliko stotina privrednika Distrikta da kažu riječ o karijernom savjetovanju i na osnovu toga uradimo program koji će biti nadograđivan", kazao je Radenković.

 

Slavoljub Bašić, šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje Brčko distrikta BiH kazao je da je cilj današnje radionice da osposobi buduće trenere, učenike srednjih škola koji bi bili u stanju da prate problematiku i usmjeravaju učenike koji žele da upišu srednju školu.

 

"Ovo su pionirski koraci i radi se o karijernom savjetovanju, odnosno pokušaju usmjerevanja učenika, tj. profesionalne orjentacije i pomoći učenicima nakon završene osnovne škole kako bi se pravilno usmjerili ka svojim sklonostim, a i donekle ispunili svoje želje što se tiče upisa u srednje škole. Radionica bi osposbila buduće trenere, učenike srednjih škola koji bi bili u stanju da prate tu problematiku i da usmjeravaju učenike koji žele da upišu srednju školu", kazao je Bašić.

 

Stručno predavanje održao je Perica Ivanek, pedagog u JU Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Brčkom.

 

"Interaktivna nastava i posmatra sa tog aspekta međuvršnjačkog učenja, edukacije, jer omogućava mladim ljudima da problem sagledaju sa drugog aspekta i da postoje različite perspektive rješavanja problema, da to nije uvijek samo ono što je nametnuto od autoriteta. Ovdje pružamo mogućnost da sami dolaze do spoznaje razmjenjujući svoja iskustva, znanja i stavove i naravno uz našu pomoć. Mi sada educiramo ekipe učenika u sve četiri srednje škole, da oni budu nosioci aktivnosti vezano za profesionalnu orjetntaciju, karijerni razvoj i savjetovanje kako učenika osnovnih škola i isto tako i učenika srednjih škola za eventualni nastavak svog daljeg obrazovanja na univerzitetima", kazao je Ivanek.

 

karije1karije3karije4karije5karije6karije7karije8karije9

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com