Menu

VODORAVNI 3 I 7748

Brčko ponovo bez vakcina Istaknuto

vakcineBrčko distrikt BiH ponovo je ostao bez obaveznih vakcina za djecu što je razočaralo mnoge roditelje.

 

 

Šefica Pododjela za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH mr. sci. prim. dr. Anđa Nikolić za "infobrcko.com" kazala je da je objavljen tender, te očekuje da će u narednom periodu biti ponuda kako bi se riješio taj problem.

 

"Mi smo objavili tender i prevazišli smo sve probleme. Očekujemo da će u narednom periodu biti ponuda i da ćemo ovo riješiti. Mi smo sa Agencijom za lijekove BiH te probleme prevazišli i napravili smo dogovor kako ćemo to riješiti uz njihovu preporuku. Mi moramo ispoštovati i zakonske procedure, ali ponavljam, tender je objavljen i mi očekujemo da ćemo imati ponude što nam je najvažnije i da ćemo ovaj problem okončati u što kračem roku", kazala je Nikolić.

 

Da će ovaj proces potrajati iz Agencije za nabavku lijekova BiH saznali smo da je otvaranje za nabavku vakcina zakazano tek za 7 maj.

 

Nikolić je kazala da se trenutno radi o vakcinama za obaveznu vakcinaciju djece dodajući da nastali problem neće ostaviti nikakvog traga na imunitet djece.

 

"Radi se o vakcinama za obaveznu vakcinaciju djece i petovalentnih vakcina nemamo. Mi smo pokušali da pozajmimo, jer smo se uvijek tako snalazili dok je tender u proceduri. Trenutno ne raspolažu ni RS, a ni Federacija sa nekim količinama koje bi nam pozajmili tako da čim se dodijeli ugovor mi ćemo krenuti da nam dobavljač dostavi vakcine. Ovo neće ostaviti nikakvog traga na imunitet djece i bitno je da budu u toku godine vakcinisani. Ovaj proces oko vakcina očekujemo da se okonča za dva mjeseca", kazala je Nikolić.

 

Podsjećamo, Javno zdravstvo Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distritka BiH obavezno je da nabavlja vakcine te iste ustupi JZU " Zdravstveni centar" Brčko.

 

Postavlja se pitanja zašto se ponovo u Brčkom stvara kriza i kako da se desi da nema vakcina?

 

O značajnosti vakcina i imunizaciji početkom marta ove godine u organizaciji brčanskog Udruženja zdravstvenih tehničara "Medicinar" održan je Treći simpozijum medicinskih sestara i tehničara na temu "Vakcinacija-izazov 21. vijeka".

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com