Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9020

Draško Đurić i po visokom vodostaju pliva u Savi Istaknuto

atos-678x381Za članove PEK "Atos Sava" nabujala Sava ne predstavlja problem. Iako je njen vodostaj poprilično visok i graniči sa kotom kada se proglašavaju vanredne mjere odbrane od poplava momci iz ovog kluba nisu se ustezali da skoče u Savu i pokažu kako se i u ovim uslovima može u njoj plivati.

 

 

Naravno da će se svako zapitati zašto neko ovo radi, a momci iz Atosa jednostavno odgovaraju:

 

"Zato što smo prije svega na Savi zadnjih pet godina i ta nas rijeka neprestano inspiriše i stavlja pred nas određene izazove. Ovo jeste određena vrsta izazova kako pojedinačnog tako i timskog. Ovo jeste disciplina ekstremnog plivanja koja je sve više zastupljena u svijetu a održavaju se i razna takmičenja. Svjetska plivačka asocijacija i lobira Olimpijski komitet da ovo bude i zvanično disciplina na Olimpijskim igrama 2022. godine u Kini" rekao je Draško Đurić, PEK "Atos Sava".

 

Iako ovo jeste pojedinačni sport iza plivača mora stati ozbiljan tim, kaže Đurić.

 

"Iza mene stoji jedan vrlo ozbiljan tim spasilaca, ronilaca, prve pomoći i naš kanuista Jasmin Klebić koji je prvak BiH. Oni se brinu za moju ličnu sigurnost" rekao je Đurić.

 

"Naravno, uvijek smo tu. Podržavamo sve, gdje god treba mi smo tu, zato smo i stvoreni, da pomažemo ljudima u svako doba" rekao je Neđo Mićić Tulija, RSK "Nemo".

 

"Veoma je opasna Sava u ovim uslovima i za veslače i za plivače. Nikad se ne zna šta se može desiti. Mnogi ne shvataju šta ovaj čovjek radi, misle da je ovo obično plivanje što uopšte nije. Ako pogledate Savu vidite da je ona jako brza i to je veoma opasno" rekao je Jasmin Klebić, KKK "Zaveslaj".

 

Za ovakav poduhvat potrebna je i adekvatna priprema, ne samo fizička nego i psihička.

 

"Ovdje prije svega treba imati mir u glavi i jak mentalni sklop, kako panika ne bi preovladala. Ja sam na Savi tokom cijele zime, pripremam se godinama i stalno sam spreman. Sigurnost i mir mi ulijeva i moj tim koji je spreman da u svakom momentu ništa ne prepušta riziku" rekao je Draško Đurić, PEK "Atos Sava".

 

Đurić je plivao oko kilometar u Savi, a temperatura vode je u tom trenutku iznosila oko 5 stepeni. Po njegovim riječima brzina vode je bila oko 12 km/h. Nije ovo prvi put da Đurić pliva u Savi u ekstremnim uslovima. Brčacima je dobro poznat po Bogojavljenskom plivanju, a Savu je preplivao i tokom zime 2016. godine, mada je tada bila mnogo niža i toplija.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com