Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Povećanje penzije: Jednima dvije, drugima 122 marke Istaknuto

PenzijeU Zavodu PIO FBiH danas nezadovoljni penzioneri koji su očekivali veće penzije. Kažu po ko zna koji put su prevareni.

 

 

Jučer je počela isplata penzija za mart prema novom Zakonu o Penzijsko invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. marta.

 

Uvećane penzije za mjesec mart dobilo je oko 106 hiljada penzionera. Iznosi najniže, zajamčene i najviše penzije ostali su nepromijenjeni. Penzioneri ili barem većina njih negoduje.

 

U Zavodu PIO FBiH danas nezadovoljni penzioneri koji su očekivali veće penzije. Kažu po ko zna koji put su prevareni.

 

Anketa:

 

"Znači ja sam izašao od '96 do '98 je bilo 10 posto. Imam dvije škole, a od '98 do 2007. 5 posto. Oni su se vratili u neku penziju, poslijeratnu od 157 maraka".

 

"Stvarno su nas prešli, neki su dobili, neki nisu. '94 penzionisana ovo je grozota.

 

Pa jeste 10 posto, bila 640, sada je 700 i eto".

 

"Šta da vam kažem, iznerviro sam se, pričaju jedno, rade drugo, to mi nije jasno šta je to".

 

U Zavodu PIO kažu primjenom novog Zakona penzije su uvećane za deset i pet posto, onima koji su pravo na penziju stekli do 31.7.1998., odnosno 31.12. 2007. godine. Korekcija je, kažu, izvršena tako da im je iznos penzije koji je u rješenjima povećan za 10, odnosno 5 posto, na šta je zatim primjenjen isplatni koeficijent.

 

"Mi smo na to potrošili prethodni mjesec oko 2 miliona i 900, na cirka 100 hiljada ljudi znači u prosjeku su dobili po 29 maraka po osobi. Neki su dobili 2 marke, neki su dobili 122 marke, u zavisnosti od visine penzije koju imaju po rješenju, ali prosjek je 29-30 maraka", kaže Zijad Krnjić, PIO.

 

Riječ je o vanrednom jednokratnom povećanju penzija, kojim se ispravila, tvrde, nepravde predhodnog zakona prema starim penzionerima. A takvih je 106.208, kažu u PIO. Srazmjernu penziju dobilo je 27 hiljada penzionera.

 

"Ima tih penzija od 50 maraka, pa do 200 maraka,. I onda kad se pomnoži sa tim iznosom od 5 i 10 posto, a ima i takvih koji imaju 50 maraka, znači 5 puta 5 je 25 , on je dobio povišicu od 2 i po marke", ističe Mehmedalija Rapa.

 

U Savezu su saglasni da je zakon ispoštovan, ali opravdavaju i negodovanje ostalih penzionera, jer su penzije ionako male i od njih se ne može živjeti. Primjenom novog zakona 11 hiljada penzionera koji su imali penziju nižu od minimalne, sada je prešlo tu granicu i taj iznos je sada postao zakonski. Od mjeseca aprila slijedi povećanje penzija svim penzionerima, najavljuju u Zavodu PIO.

 

"Mi ćemo sljedeći mjesec, s primjenom od prvog marta podići sve penzije, s tim da će ove sad korigirane biti podignute sa ove osnovice", kaže Zijad Krnjić.

 

Povećanje za sve penzionere će iznositi oko 2,5 posto, što će zavisiti od BDP-a i indeksa porasta cijena. U Savezu udruženja penzionera FBIH kažu nastavljaju razgovore s federalnom vladom o još jednom povećanju na ljeto.

 

/N1/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com