Menu

Brčko: Zbog zakonskih procedura pacijenti će još čekati nova vozila hitne pomoći ? Istaknuto

Hitna-pomocKrajem marta ove godine u zgradi Vlade Brčko distrikta BiH održano je javno otvaranje tendera za nabavku četiri vozila hitne pomoć za potrebe JZU "Zdravstveni centar" Brčko distrikta BiH. Na tenderu su učestvovala dva ponuđača od kojih će jedan biti izabran nakon čega će uslijediti i realizacija same ponude. Međutim, zbog zakonskih procedura građani Distrikta čekati će još na nova vozila hitne pomoći.

 

 

Alma Kaloper, šef Pododjeljenja za javne nabavke Brčko distrikta BiH kazala je da trenutno Komisija radi analizu ponuda.

 

"U ovom momentu Komisija radi analizu ponuda. Uvažavajući i sam značaj ove javne nabavke Komisija je odmah 28. 3. nakon otvaranja uradila jedan dio analize, a analiza podrazumijeva utvrđivanje kvalifikovanosti ponuđača, utvrđivanje kontrola ponuda i da li je ponuđeno ono što je traženo tehničkim specifikacijama. U ovom momentu ta faza je pri kraju", kazala je Kaloper.

 

Dodajući da kada Komisija da svoju preporuku tenderskom dokumentacijom je predviđen i postupak "e aukcije".

 

"Pored toga kada Komisija da svoju preporuku samom tenderskom dokumentacijom je predviđen i postupak "e aukcije". On će se održati ukoliko obje ponude, odnosno oba ponuđača budu kvalifikovana i budu zadovoljili uslove iz tenderske dokumentacije. Ukoliko bude jedan ponuđač zadovoljio sve uslove neće biti održana "e aukcija", jer onda gubi smisao i samo provođenje "e aukcije". Nakon toga slijedi i mišljenje Pravobranilaštva. Realno je očekivati da za nekih dvadeset, do mjesec dana imamo odluku potpisan ugovor", kazala je Kaloper.

 

Alma Kaloper2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bez obzira na sve Kaloper naglašava da je teško odrediti rok kada će vozila biti u upotrebi zbog niza zakonskih procedura.

 

"Ovdje je vrlo teško odrediti definitivan rok kada će vozila biti i to iz dva razloga. Postoji mogućnost žalbe na odluku i u tom slučaju Ured za razmatranje žalbe u Sarajevu odlučuje po toj žalbi i mi na to nemamo utjecaj. To može potrajati 15 dana, ali zna i 3 do 6 mjeseci potrajati. Bez žalbe u narednih mjesec dana mi bi mogli doći do ugovora, takođe zavisi i u ponudama koji je rok isporuke vozila itd. Za nekih mjesec dana možemo očekivati ugovor i tek tada ćemo imati konkretne stvari u rukama, konkretan ugovor, rokove, prava i obaveze jedne i druge strane. Mi ćemo pokušati smanjiti te subjektivne rokove, odnosno što je do ljudskog faktora, a što su objektivne okolnosti od odluke do ugovora mi moramo čekati 15 dana ako je više ponuđača u tenderu. Vjerujem da će svi u tom lancu učiniti svoj maksimum da to bude što prije", kazala je Kaloper.

 

Zbog čega se ovaj proces odugovlači i zašto je kratak rok za isporuku vozila (45 dana), te da li je to razlog dugotrajnog procesa pokušali smo saznati iz Pododjela za javni saobraćaj i održavanje vozila Vlade Brčko distrikta BiH, ali bezuspješno zbog odsustva šefa Pododjela kao i nenadležnosti drugih osoba da daju izjave na ovu temu.

 

Pojedini građani Distrikta su prokomentarisali vezano za nabavku vozila hitne pomoći naglašavajući "dok se igraju na vrhu, građani čekaju i ispaštaju. Možda iza svega ima i neka pozadina!?".

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com