Menu

Članovi brčanske IPA-e u akciji dobrovoljnog darivanja krvi Istaknuto

0412-ipa-darivanje-krvi-slika-678x381Dobrovoljno darivanje krvi gesta je kojom imate mogućnost pomoći nekome u nevolji, čak i spasiti život. Postupak nije komplikovan, a ne zahtijeva ni puno vremena. Dobrovoljnog davaoca ne košta ništa, a nekome može značiti sve.

 

 

Jedna od tri osobe će u svom životu trebati transfuziju krvi! Jedna od 30 osoba će darivati krv! Jedna doza krvi može spasiti tri života! Ovim činjenicama su se vodili članovi brčanske IPA-e kada su odlučili organizovati akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Upriličena u okviru manifestacije "Dani IPA-e Brčko 2018", kao četvrta aktivnost po redu, bila je način da članovi ove asocijacije i njihovi prijatelji pokažu i humanu stranu svog djelovanja.

 

"Danas je dan određen da dobrovoljno darivanje krvi i očekujemo oko 20-ak naših dobrovoljnih davalaca. Svi koji danas budu darivali krv dobit će i majicu na poklon od našeg kluba. Akcija dobrovoljnog darivanja krvi je već tradicionalna, ovo je treći puta da je organizujemo", kazao je Milan Nikolić, predsjednik brčanske IPA-e.

 

Krv je lijek koji samo čovjek može proizvesti, a potreba za njom nadilazi bilo kakve razlike među ljudima. Zato se za dobrovoljne davaoce krv može reći da su, prije svega, dobri i humani ljudi.

 

"Ja pripadam IPA-i, IPA prijateljima i zato sam danas ovdje. Inače sam redovni davalac krvi. Trebali bi se svi uključiti ovakva akcije, bez obzira ko organizuje. Treba drugima pomagati", istakao je dobrovoljni davalac Hajrudin Begić.

 

Sa njim se slaže i njegov kolega Fuad Zećić.

 

"Kao prvo pomognem drugima a bolje se i ja lično osjećam. Ljudi koji ne daju ne znaju šta je to", kazao je Zećić.

 

Akcije poput ove koju je organizovala IPA u Brčkom svakako su dobrodošle odjeljenju transfuzije, jer na taj način budu popunjene zalihe krvi neophodne za funkcionisanje zdravstva u našem gradu.

 

"Sa IPA-om se već družimo treću godinu i kontinuirano smo u ovim aktivnostima. Drago nam je da su nas i ove godine uvrstili u svoje aktivnosti jer vidim da imaju dosta širok program. Ova akcija je svakako za veliku pohvalu jer po broju davalaca u odnosu na prethodne organizovane s njihove strane je mnogo veća. Kada je u pitanju naša služba ova akcija nam je dobro došla za obnovu rezervi. Imamo veliku potrošnju O krvne grupe a među ovim davaoci danas ima ih jako puno sa tom krvnom grupom. Imamo jako puno zahtjeva za pripremu preparata od krvi tako da ćemo imati dovoljno materijala da sve to zadovoljimo", istakla je šefica Odjeljenja transfuzije brčanske Bolnice prim. dr. Azrija Pašalić.

 

Krv je jedini nezamjenjivi lijek, a služi u spašavanju ljudskih života i liječenju raznih bolesti. Zamjenskih pripravaka za krv još uvijek nema. Jedino što nam preostaje je plemeniti i humani čin dobrovoljnog darivanja krvi, poput ovoga koji su organizovali članovi brčanske IPA-e.

 

 http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com