Menu

Radnici u BiH plaćaju najveće doprinose Istaknuto

radnici-mapaPrema iznosu doprinosa koji se plaćaju na bruto plaću, Bosna i Hercegovina na prvom je mjestu u regiji.

 

 

Piše:Fahrudin Smailović

 

Od ukupnog iznosa za plaću u Bosni i Hercegovini radniku odlazi 64 posto, a državi 36 posto, zbog visokih poreznih davanja i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

 

Prema najnovijim podacima o prosječnim neto i bruto plaćama, Bosna i Hercegovina vodi u regiji po opterećenjima na primanja, a ni druge zemlje ne zaostaju mnogo.

 

Ta zemlja na petom je mjestu u Evropi, nakon Belgije, Njemačke, Danske i Austrije.

 

Visoku stopu opterećenja na rad bilježe i druge zemlje regije. U Sloveniji radniku odlazi 65 posto, a državi 35 posto, u Crnoj Gori država dobija 33 posto, a u Makedoniji jedan posto manje.

U Srbiji se državi izdvaja 28 posto od prosječne plaće, a u Hrvatskoj 26 posto.

 

Najmanje se izdvaja u Albaniji (18 posto) i na Kosovu (17 posto).

 

Kipar bilježi najmanju stopu opterećenja u Evropi, gdje radnici plaćaju državi samo sedam posto prosječnog ličnog dohotka.

 

Podaci o prosječnim plaćama i neto primanjima zasnovani su na podacima koje je prikupila Wikipedia, pozivajući se na zvanične izvještaje lokalnih statističkih agencija.

 

Izvor: Al Jazeera

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com