Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Goran Ristić iz Brčkog pravosnažno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu Istaknuto

zatvor-ruka-resetkePo optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja ga je teretila za ubistvo vršnjaka iz maja 2015.godine, Goran Ristić (25) iz Brčkog pravosnažno je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Nakon ponovljenog suđenja za ubistvo M.D., tokom kojeg su izvedeni dodatni dokazi odbrane, te žalbenog postupka Ristiću je potvrđena ranije izrečena kazna zatvora u trajanju od 13 godina. U međuvremenu, u završnu fazu ušao je i dokazni postupak po optužnici protiv Mirka Bosnića, koji je po izručenju BiH zbog ovog teškog krivičnog djela takođe izveden pred nadležni sud Brčko distrikta.

 

 

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Bosnića i Ristića da su 23. maja 2015.godine u brčanskom naselju Grčica upotrebom noževa lišili života tada 23-godišnjeg M.D. Njima je stavljeno na teret da su podmuklo ubistvo ovog mladića izvršili nanošenjem dubokih ubodnih rana u predjelu vrata, leđa i nadlaktice oštećenog. Na odvojenim pretresima Tužilaštvo je u oba slučaja neposredno izvelo blizu četiri stotine materijalnih dokaza, te saslušalo preko dvadeset svjedoka, kao i veći broj vještaka angažiranih iz područja više užih specijalnosti važnih za dokazni postupak. Tužilaštvo je dokazivalo optužne navode prema kojima M.D. tada nije bio u mogućnosti suprostaviti se Bosniću i Ristiću u položaju između njih dvojice u koji su ga doveli u namjeri da ga liše života, a potom mu nanijeli trinaest ubodnih i jednu reznu ranu, usljed kojih je i nastupila njegova nasilna smrt.

 

Nepravosnažnom presudom Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Ristić je prvobitno bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, koja je potom po žalbi odbrane smanjena za jednu godinu. Nakon novog žalbenog postupka osuda na 13 godina zatvora za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) je potvrđena i kao takva postala pravosnažna.

 

Podsjetimo, osuđeni Goran Ristić je nakon ubistva M.D. vrlo brzo otkriven i uhapšen, dok je optuženi Bosnić lišen slobode nakon bjekstva i višemjesečnog skrivanja u susjednoj Republici Srbiji.

 

GLAVNI TUŽILAC ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com